Hoofdkantoor Unilever wint FD Award


Interieurprijs laat gebruikers aan het woord

ROTTERDAM, 20060822 -- ROTTERDAM - De winnaar van de Functioneel Design (FD) Award 2006 is bekend. De prijs is in de wacht gesleept door het hoofdkantoor van Unilever aan het Weena in Rotterdam. Het winnende gebouw wordt door gebruikers geroemd vanwege de prettige sfeer die in het gebouw heerst.

De FD Award wordt dit jaar voor de eerste maal uitgereikt. De ontwerpcompetitie is een initiatief van Paul Roomer (directeur van 2Build en IPMMC Vastgoed) en Jan Willem Leverstein (directeur/eigenaar van kantoorinrichter Com Nederland). Het vaktijdschrift Inside Information (projectinrichting en interieurarchitectuur) ondersteunt de competitie.
Anders dan bij andere interieurprijzen gaat het bij de FD Award met name om de functionele aspecten van de kantoorinrichting. "Er is in Nederland een oerwoud aan architectuurprijzen die steevast al rond de opening van een gebouw worden uitgereikt", aldus de initiatiefnemers. "Wij wilden echter de gebruikers van gebouwen eens aan het woord laten. De FD Award eert het kantoorproject dat het beste aan de wensen en behoeften van de gebruikers tegemoet komt."

De winnaar van de FD Award werd vastgesteld aan de hand van uitgebreide enquêteformulieren, die werden ingevuld door gebruikers van de 18 deelnemende projecten. Een deskundige jury woog de uitkomsten van de ingevulde enquêtes, waarna het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam als winnaar uit de bus kwam. De tweede plaats is voor het kantoorpand van Cap Gemini in Utrecht; het Stadskantoor in 's-Hertogenbosch eindigde als derde.

Zeepaardjes
Het winnende gebouw werd ontworpen door de Rotterdamse architect Jan Hoogstad; voor het interieur tekende Fokkema Architecten uit Delft. In het Unilever-interieur zijn een aantal opmerkelijke elementen aangebracht die door de gebruikers van het kantoorgebouw blijkens de ingevulde enquêteformulieren zeer gewaardeerd worden. Zo zijn de medewerkers zeer te spreken over de grote open ruimtes in het gebouw. Ook de wijze waarop het kantoorgebouw is aangekleed, wordt gewaardeerd. Tenslotte is het Unilever-personeel tevreden over de vrijheid die hen geboden wordt.
Het interieur van het hoofdkantoor van Unilever wordt gekenmerkt door grote open werkruimtes, afgewisseld met besloten vergaderruimtes. Op de wanden in het winnende kantoorgebouw zijn levensgrote graphics aangebracht die de identiteit van de onderneming uitstralen. Op de bovenste verdieping van het Unilever-gebouw is in nauwe samenwerking met Diergaarde Blijdorp een aquarium ontwikkeld waarin zeepaardjes worden gekweekt. Opvallend is ook het zogenoemde `Ice Square' waar Unilever-medewerkers op felgekleurde meubels een ijsje kunnen nuttigen.

Evenals de gebruikers is de deskundige jury, naast de initiatiefnemers van de FD Award bestaande uit Jan Meutzner (voorzitter Stichting Fitlicht/eigenaar van IV&M), Roeland van der Hidde (interieurarchitect) en Theo van der Voordt (onderzoeker bij het Center for People and Buildings/universitair hoofddocent aan de TU Delft) zeer ingenomen met het Unilever-kantoorgebouw. "Er is sprake van een helder concept met evenwicht tussen wat de gebruiker zelf bepaalt en wat de organisatie bepaalt", aldus de jury. "De balans tussen openheid en geslotenheid is goed. Unilever biedt aan vrijheid en ontspanningsmogelijkheden alles wat je van een gebouw mag verwachten. De vrolijkheid straalt er vanaf."

De FD Award 2006 wordt uitgereikt in september. Ook in 2007 zal de FD Award uitgereikt worden. De ontwerpcompetitie staat open voor gebouwen die in 2005 en 2006 gerealiseerd zijn. Het aanmelden van projecten kan tot 1 januari 2007 via info@insideinformation.nl.

Inside Information