Datacenters bedreigen hostingmarkt

Flexservers.nl

De concurrentiepositie van de Nederlandse hosting- en servermarkt komt op korte termijn onder zware druk te staan. En daarmee ook het voortbestaan van deze tot nu toe succesvolle marktsector. Grootste boosdoener is de enorme prijsverhoging (ramingen lopen uiteen van 60% tot 200%) die datacenters hebben aangekondigd.

Gouden bergen
De datacenters kwamen in de internethype van de jaren negentig als paddestoelen uit de grond; internet groeide als kool, iedereen wilde een server en deze servers moesten ergens worden geplaatst. Het ene na het andere centra werd uit de grond gestampt om even snel met servers gevuld te worden. Met name Amsterdam (met de AMS-ix) profiteerde van deze groei. Leningen en kredieten waren voor deze groeiende en bloeiende bedrijfstak geen probleem, de bomen reikten tot in de hemel. De internethype klapte echter als een zeepbel uit elkaar, met als gevolg dat de aflossingen als een molensteen om de nek van de datacenters liggen. Deze last, in combinatie met een compleet verkeerde prognosestelling over toenemend energiegebruik en een gebrek aan aan heldere visie op investeringen op technische infrastructuur, zorgen dat de meeste datacenters op zeer korte termijn prijsverhogingen in het vooruitzicht stellen tussen maar liefst 60% en de 200%. De hostingmarkt - en zeker de partijen die budgethosting bieden - lijkt op te moeten draaien voor de navrante bedrijfseconomische misstappen die de datacenters hebben gemaakt.

Diepe dalen
Datacenters zelf geven energieschaarste op als reden voor deze exorbitante verhogingen. Energieleveranciers zouden geen extra stroom willen of kunnen leveren, extra stroom die nodig is voor moderne servertechnologie en serveronderhoud. Nu staan veel datacenters half leeg of draaien (letterlijk) op halve kracht.
Bronnen bij Nuon ontkennen energieschaarste echter ten stelligste. Er is volgens de energieleveranciers ruim voldoende energie aanwezig om in ieders behoefte te voorzien - hoe groot deze ook is. De datacenters moeten echter miljoeneninvesteringen plegen om hun infrastructuur op orde te krijgen. Door de schulden- en rentelast is nu investeren vrijwel onmogelijk. Waren die investeringen eerder gedaan, was er nu weinig tot niets aan de hand geweest.

Virtualisatie
Met name Nederlandse budgethosting is de dupe. Deze internationaal opererende groeimarkt is een van de weinige marktsectoren die de internethype wel goed is uitgekomen. In deze tak zijn de marges echter klein en komen de prijsstijgingen hard aan. En daarmee komt deze Nederlandse industrie serieus in gevaar. Een thuismarkt met een enorme internetdichtheid en leidende positie in domeinregistraties lijkt zo door wanbeleid van de datacenters te worden afgebroken.
De datacenters hebben met hun sleutelpositie in de markt bijna alle kaarten in handen. De enige troef die nog overblijft is het slimmer omgaan met de huidige servers, anders gezegd: virtualisatie. Een nieuwe uitdaging voor de Nederlandse hostingmarkt en voor bedrijven als marktleider Flexservers.nl.

Over Flexservers

Flexservers.nl is een resellerconcept gericht op de dedicated server markt. Hiermee bedient Flexservers veel hostingbedrijven, ISP's, ICT-bedrijven en webdesignbureau's. Flexservers hanteert scherpe prijzen, waardoor virtuele en dedicated servers voor veel partijen bereikbaar wordt.
Flexservers biedt een sterke combinatie van top of the bill hard- en software en een uitstekend netwerk. Flexservers.com en Flexservers.co.uk wordt de sterk groeiende buitenlandse markt bediend.