Gemeente Ede

nummer 170 / Ede, 29 augustus 2006

Verkiezingen Tweede Kamer 22 november 2006 in Ede: Kiezers kunnen stemmen in willekeurig stembureau

Stemgerechtigden in de gemeente Ede kunnen tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november 2006 zelf bepalen in welk stembureau zijn hun stem uitbrengen. Dit betekent dat zij niet meer verplicht moeten stemmen in een stemlokaal in hun omgeving, zoals eerder altijd gebruikelijk was.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 is voor het eerst gewerkt met deze nieuwe manier van stemmen. Het ging toen om een experiment. Dit krijgt nu een vervolg, voordat de werkwijze bij wet geregeld wordt. De bedoeling is dat dit geldt tijdens de verkiezingen voor provinciale staten in maart 2007.
Kiezers krijgen thuis een stempas toegezonden. Het stembureau waar ze willen stemmen moet zich wel bevinden in de gemeente Ede. Wanneer kiezers willen stemmen in een andere gemeente, dan dient hiervoor een speciale kiezerspas te worden aangevraagd bij de eigen gemeente. Door middel van publicaties op de gemeentelijke voorlichtingspaginas en op de huis-aan-huis te verspreiden kandidatenlijsten gaat de gemeente Ede de regeling bekend maken.

Goede ervaringen
De ervaringen met het experiment in maart 2006 waren positief. Circa
3.000 kiezers hebben toen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om elders te stemmen dan in het stembureau in de eigen woonomgeving. Ook het aantal onderhandse volmachten was veel groter. Dat betekent dat mensen anderen hun stem laten uitbrengen. Dat is met deze regeling makkelijker te organiseren.

Minpunt is dat het niet meer mogelijk is op de dag van de verkiezingen een vervangende stempas aan te vragen bij het stembureau. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen deden 34 mensen een dergelijk verzoek omdat zij hun stempas kwijt waren. Bij de afdelingen Burgerzaken op het gemeentehuis kwamen telefonisch nog eens 11 van dergelijke verzoeken binnen. Tot op de dag voor de verkiezingen kan een vervangende kiezerspas worden aangevraagd.