Gemeente Breda

Donderdag 24 augustus 2006 is de eerste landelijke Naturalisatiedag.

Donderdag 24 augustus 2006 is de eerste landelijke Naturalisatiedag.

Op deze dag wordt in het hele land op een feestelijke manier gevierd dat een groep mensen het Nederlandschap heeft gekregen. Ook in Breda wordt de groep mensen die de afgelopen 12 maanden Nederlander is geworden op een speciale manier welkom geheten.

Een welkomstwoord van de burgemeester, optredens van Bredase artiesten uit alle windstreken, een hapje en een drankje, dat zijn de ingrediënten van de eerste Bredase versie van de landelijke Naturalisatiedag, die op het Stadskantoor wordt gehouden.

In 2005 besloot de regering om vanaf 2006 het verkrijgen van het Nederlanderschap meer cachet te geven. In plaats van een brief in de brievenbus werd besloten nadrukkelijk aandacht te besteden aan de rechten en plichten die zijn verbonden met het Nederlandse Staatsburgerschap. Hoewel de ceremonie verplicht is voor alle gemeenten, is het de gemeenten vrij om zelf invulling te geven aan deze dag. Dit geeft mogelijkheden om aan deze dag een eigen Bredaas karakter te geven. Breda wil graag een stad zijn waar iedereen zich veilig en thuis voelt. Daarbij is een houding van openheid en waardering van verschillen uitgangspunt. Breda wil dan ook graag haar nieuwe Nederlanders op een feestelijke wijze welkom heten. Vaak wonen deze "Nieuwe Nederlanders" al een aantal jaren in Breda en zijn al redelijk ingeburgerd in de Bredase samenleving. De nadruk komt dus te liggen op het Bredanaar zijn, het zich veilig en thuis in Breda voelen.

Overigens zijn de nieuwe staatsburgers (nog) niet verplicht om aan deze ceremonie deel te nemen. Dit verandert per 1 oktober a.s. Vanaf deze datum zijn de gemeenten verplicht periodiek (iedere 6 weken) een bijeenkomst organiseren voor de uitreiking van de kennisgevingen tot verkrijging van de Nederlandse nationaliteit. Hierbij is opkomst/deelname voor alle betrokkenen verplicht. Naast de jaarlijkse naturalisatiedag zal eens per zes weken een kleinere ceremonie worden georganiseerd. Daarbij zullen deze mensen in het stadhuis worden ontvangen en worden toegesproken door een buitengewone ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze ceremonie is een mix is van een officieel deel waarbij ingegaan wordt op de rechten en plichten die verbonden zijn aan het Nederlanderschap en een vooral leuke toespraak.

Landelijk is gekozen voor de datum van 24 augustus, omdat dit de dag is waarop in 1815 de grondwet is ingevoerd.

Breda, 12 juli 2006