Gemeente Alkemade


Ceremoniedag 24 augustus 2006

Op 24 augustus wordt door de gemeente Alkemade de eerste naturalisatieceremonie georganiseerd. Deze dag is door minister Verdonk uitgeroepen tot landelijke Naturalisatiedag, omdat in 1815 op deze datum de grondwet werd aangenomen. De gemeente Alkemade heeft voor deze feestelijke ceremonie alle inwoners uitgenodigd die sinds 1 januari 2006 Nederlander zijn geworden. Achtergrondinformatie
In juni 2005 heeft de Tweede Kamer ingestemd met een voorstel van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie om het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit wat meer aandacht te geven door het invoeren van de naturalisatieceremonie. Het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit is immers meer dan alleen een Nederlands paspoort. Het betekent ook dat de nieuwe Nederlander instemt met alle rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen.

Met ingang van 1 januari 2006 zijn alle Nederlandse gemeenten verplicht om een naturalisatieceremonie te organiseren wanneer een inwoner uit hun gemeente de Nederlandse nationaliteit krijgt. Als de nieuwe Nederlander niet verschijnt op de ceremonie, heeft dat verder geen gevolgen voor het Nederlanderschap. Dat is pas zo vanaf 1 oktober 2006. Als H.M. de Koningin na die datum een naturalisatiebesluit tekent maar de betrokkene verschijnt niet binnen een jaar op de ceremonie, dan wordt hij geen Nederlander en moet hij een nieuwe aanvraag om naturalisatie indienen. Hier zijn uiteraard uitzonderingen op.

De naturalisatieceremonie zal elk jaar in ieder geval plaatsvinden op 24 augustus en wordt georganiseerd door de Nederlandse gemeenten. Daarnaast kunnen er ook op andere data ceremonies plaatsvinden zodat betrokkenen niet te lang hoeven te wachten op een ceremonie.