Gemeente Den Helder

16-08-2006 Naturalisatieceremonie in Den Helder
Donderdag 24 augustus, de dag van de Grondwet, organiseren veel gemeenten een naturalisatieceremonie om meer aandacht te schenken aan het Nederlanderschap. Ook de gemeente Den Helder laat deze dag niet ongemerkt voorbij gaan. De ceremonie in Den Helder vindt plaats van 14.00 uur tot en met 15.30 uur in het stadhuis. Hiervoor zijn 43 inwoners uit Den Helder, die na 1 januari 2006 Nederlander zijn geworden, uitgenodigd. De genodigden zijn overigens niet verplicht om te komen.

Dit verandert echter vanaf 1 oktober 2006. De Tweede Kamer heeft bepaald, dat vanaf die datum alle naturalisatiebesluiten persoonlijk overhandigd moeten worden. Pas dan wordt de betrokkene Nederlander. De gemeente Den Helder verwacht in 2007 het naturalisatiebesluit aan ongeveer tachtig inwoners uit te reiken. Gezien de wettelijk vastgestelde termijnen tussen dagtekening van het naturalisatiebesluit en de uitreiking ervan, betekent dit dat in Den Helder regelmatig een ceremonie zal plaatsvinden.

De verkrijging van het Nederlanderschap is niet alleen een gebeurtenis met een juridische, maar ook één met een bijzondere maatschappelijke betekenis. Naturalisatie betekent aanspraak op twee belangrijke Nederlandse grondrechten:
Het actieve en passieve kiesrecht (artikel 4 van de Grondwet) en het volledige recht op gelijke benoembaarheid in openbare dienst (artikel 3 van de Grondwet).