Gemeente Barendrecht

Gemeente Barendrecht organiseert 1e naturalisatieceremonie

Op donderdagavond 24 augustus 2006 houdt de gemeente Barendrecht de eerste naturalisatieceremonie in het gemeentehuis. Burgemeester Van Belzen verwelkomt deze avond op feestelijke wijze 15 Barendrechters, die sinds 1 januari 2006 het Nederlanderschap hebben verkregen. Alle betrokkenen hebben hiervoor inmiddels persoonlijk een uit-nodiging ontvangen.

Het kabinet heeft 24 augustus aangewezen als jaarlijkse nationale Naturalisatiedag, omdat in 1815 op deze datum de Grondwet in werking trad. Alle gemeenten zijn met ingang van 2006 verplicht in ieder geval op deze datum een naturalisatieceremonie te organiseren. De minister van Vreemdelingenzaken en Integratie wil, naar aanleiding van verscheidene maatschappelijke en politieke debatten over integratie, benadrukken dat de verkrijging en de verlening van het Nederlanderschap niet alleen een juridische, maar zeker ook een bijzondere en maatschappelijke kwestie is.

Formeel sluitstuk
Vanaf 1 oktober 2006 wordt de ceremonie het formele sluitstuk van de naturalisatieprocedure. Dit betekent dat alle nieuwe Nederlanders vanaf dat moment pas tijdens de ceremonie het schriftelijke besluit tot verkrij-ging van het Nederlanderschap uitgereikt krijgen. Vanaf 1 oktober 2006 zijn genaturaliseerden dan ook verplicht deel te nemen aan de naturalisatieceremonie. Aangezien naturalisaties gedurende het gehele jaar plaatsvinden organiseert de gemeente Barendrecht met ingang van 1 oktober 2006 minimaal vier keer per jaar een naturalisatieceremonie.

Noot voor de pers,