Gemeente Urk

Naturalisatiedag: burgemeester ontvangt naturalisandi

Donderdag 24 augustus 2006 ontvangt burgemeester Kroon achttien `Urkers' die dit jaar zijn genaturaliseerd tot Nederlander in museum Het Oude Raadhuis. Tijdens deze Nationale Naturalisatiedag staat burgemeester Kroon samen met de vier families uit Afghanistan, Irak, Iran en Roemenië stil bij het verkregen Nederlanderschap.

Eén van de nieuwe Nederlanders vertelt tijdens de bijeenkomst over zijn naturalisatie-procedure en zijn ervaringen als Nederlands burger. Om de families verder kennis te laten maken met Urk maakt het gezelschap een stegentocht door het oude dorp van Urk en krijgen de naturalisandi het boek `Geschiedenis van het eiland Urk' aangeboden.

Naturalisatiedag

Van rijkswege is besloten dat 24 augustus voortaan Naturalisatiedag is in Nederland. Het kabinet is van mening dat het verkrijgen van het Nederlanderschap een bijzondere aangelegenheid is dat bijzondere aandacht vraagt. Voor deze datum is gekozen omdat op die datum de grondwet van 1815 is aangenomen. Die dag wordt dan ook in elke gemeente gevierd.

Naturalisatieceremonie

De gemeente Urk organiseert om de zes weken een naturalisatieceremonie. Deze ceremonie is een bevestiging van het feit dat de nieuwe staatsburger alle rechten en plichten verwerft en aanvaardt die aan het Nederlanderschap verbonden zijn. Mensen die genaturaliseerd worden hebben vrijwillig en bewust gekozen voor Nederland en het Nederlanderschap. Personen die genaturaliseerd worden zijn verplicht om bij deze ceremonie aanwezig te zijn om het Nederlanderschap te verkrijgen. Tijdens de ceremonie zal burgemeester Kroon of loco-burgemeester Koffeman de Koninklijke Besluiten die het Nederlanderschap toekennen, uitreiken waarna de naturalisandi het boek `Geschiedenis van het eiland Urk' en een stegentocht krijgen aangeboden.