Gemeente Ede

nummer 159 / Ede, 21 augustus 2006

Feestelijke bijeenkomst in gemeentehuis van Ede Eerste naturalisatieceremonie voor nieuwe Nederlanders

'Nieuwe Nederlanders' in de gemeente Ede worden donderdag 24 augustus 2006 voor het eerst ingehuldigd tijdens een naturalisatieceremonie. Burgemeester R.C. Robbertsen heeft alle 106 inwoners die vanaf januari 2006 tot en met 14 augustus 2006 de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen hiervoor uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst wordt de verlening van het Nederlanderschap gevierd.

Burgemeester Robbertsen zal tijdens de ceremonie aandacht besteden aan de betekenis van de Nederlandse nationaliteit, waar van democratie, het gelijkheidsprincipe en het kiesrecht belangrijke pijlers zijn. De burgemeester zal stilstaan bij de rechten en plichten die bij het Nederlands staatsburgerschap horen. Natuurlijk zal hij de nieuwe Nederlanders extra welkom heten.

Ceremonieel
De feestelijke bijeenkomst wordt gehouden tijdens de Nationale Naturalisatiedag. De bijeenkomst donderdag in het gemeentehuis is ook puur ceremonieel. Het (Koninklijk) Besluit Nederlanderschap hebben de Nieuwe Nederlanders al eerder per post thuis ontvangen. Vanaf oktober 2006 krijgen de bijeenkomsten een meer officieel karakter. De verkrijging van het Nederlands Staatsburgerschap is dan gekoppeld aan de naturalisatieceremonie. Nieuwe Nederlanders zijn dan verplicht te komen. Ede gaat daarom vanaf die datum regelmatig naturalisatieceremoniƫn organiseren.

Bijzondere betekenis
De nieuwe werkwijze heeft minister Verdonk van Vreemdelingenzaken op verzoek van de Tweede Kamer ingevoerd om bewust stil te staan bij de bijzondere betekenis van het Nederlanderschap. De Nationale Naturalisatiedag op 24 augustus blijft een feestdag voor nieuwe Nederlanders. De keuze voor deze datum is niet willekeurig: op 24 augustus 1815 trad de Nederlandse Grondwet in werking.
---