Gemeente Enschede

Burgemeester heet nieuwe Nederlanders welkom in Enschede

woensdag 23-08-2006

Tot voor kort kreeg men een brief thuis gestuurd, maar vanaf donderdag 24 augustus wordt uitgebreid stilgestaan bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. En dat mag ook vindt burgemeester P.E.J. den Oudsten. "Nederlander worden is een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Het is goed hierbij stil te staan". Den Oudsten heeft de naturalisandi en optanten, hun familie en vertegenwoordigers van verenigingen en de politiek uitgenodigd voor de eerste naturalisatieceremonie, die op 24 augustus in Enschede plaatsvindt.

Het verkrijgen van het Nederlanderschap is een gebeurtenis waar niet zomaar aan voorbij gegaan mag worden. Daarom heeft het kabinet 24 augustus aangewezen als landelijke naturalisatiedag. Voor deze datum is gekozen, omdat in 1815 op 24 augustus de Grondwet in Nederland van kracht is geworden.

Elke gemeente in Nederland is verplicht invulling te geven aan deze landelijke naturalisatiedag, maar hoe dat wordt gedaan mogen gemeenten zelf bepalen. De gemeente Enschede verwacht 40 naturalisandi en optanten.

In zijn toespraak gaat de burgemeester in op wat nieuwe Nederlanders van hun land mogen verwachten, maar ook wat er van hen verwacht wordt: 'Actief bijdragen aan de opbouw van het land, ook in moeilijke tijden. Door werk en opleiding. Door zorg en aandacht voor de mensen om je heen en de omgeving waar je in leeft."


---