Gemeente Hoogeveen

23 augustus 2006
Afzender: College van B en W
Hoogeveen viert eerste nationale Naturalisatiedag
Voor nieuwe staatsburgers in de gemeente Hoogeveen is het morgen een feestelijke dag. Dan krijgen ze een warm welkom, tijdens de eerste nationale Naturalisatiedag. De nieuwe Hoogeveners worden toegesproken door burgemeester Willem Urlings, krijgen een presentje en natuurlijk het felbegeerde Nederlandse paspoort. De naturalisatieceremonie is door de regering ingesteld om het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit meer elan te geven.
Vorig jaar hebben 47 Hoogeveners de Nederlandse nationaliteit gekregen, dit jaar zijn dat er tot nu toe 22. De nieuwe staatsburgers komen uit alle windstreken, zoals Thailand, Singapore, de Filippijnen, Peru en Rwanda maar ook uit Rusland, Italië en Amerika. Burgemeester Willem Urlings is blij met deze nieuwe Hoogeveners van verschillende pluimage. âHet draagt bij aan de diversiteit in onze gemeente. Verschillende kleuren maken de samenleving interessanter.â

Aan de naturalisatie is een lang proces voorafgegaan. Zo moeten nieuwkomers goed Nederlands kunnen spreken en weten hoe de Nederlandse maatschappij in elkaar zit. Naturalisatie en een Nederlands paspoort zijn de bekroning.

Het kabinet heeft 24 augustus aangewezen als jaarlijkse nationale naturalisatiedag. Dit is de datum waarop in 1815 de Grondwet in werking trad. Alle gemeenten moeten met ingang van 2006 op 24 augustus een naturalisatieceremonie organiseren. Vanaf 1 oktober zijn nieuwe Nederlanders verplicht naar deze ceremonie te komen. Zij zijn dan pas Nederlander na de uitreiking van het schriftelijke besluit tijdens de ceremonie.