* Aanvulling Strategische Milieubeoordeling (SMB) Omgevingsplan Flevoland 2006 * Brochure Oostvaarderswold

Kamercommissie bezoekt OostvaardersWold

De kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezocht op 21 augustus de plek waar het OostvaardersWold komt te liggen. De commissie was hier uitgenodigd door de Land en Tuinbouworganisatie Flevoland. Tijdens een bijeenkomst met de kamercommissie en de provincie lieten de boeren merken dat zij het oneens zijn met de plannen om van OostvaardersWold een recreatie- en natuurgebied te maken.

Over OostvaardersWold loopt tot 21 september een inspraakprocedure aangaande de exacte locatie van de toekomstige natuur- en recreatiestrook in het gebied. Uit een zojuist verschenen Strategische Milieubeoordeling spreekt de provincie haar voorkeur uit voor het noord-oostelijke tracé. Dit kan ervoor zorgen dat ongeveer 30 boeren hun bedrijf elders moeten voortzetten.

De boeren zijn van mening dat de provincie het agrarisch belang niet voldoende erkent. Laura Bouwmeester is gedeputeerde van de provincie Flevoland en als bestuurder verantwoordelijk voor project OostvaardersWold. Zij begrijpt de bezwaren van uit de agrarische sector, maar zegt dat de verschillende belangen goed tegen elkaar zijn afgewogen. Laura Bouwmeester: "Er is een heel proces achter de rug, waarin we met alle betrokken partijen hebben gesproken. We hebben ook goed onderzocht wat de effecten van OostvaardersWold zullen zijn. Alles afwegend, blijkt dat een groen blauwe zone een heel goed plan is. Maar we vinden het wel erg belangrijk dat er een fatsoenlijke regeling komt voor de boeren die hun land kwijtraken."