Het Nederlandse Rode Kruis

24 augustus 2006
Libanon: bewoners keren terug naar verwoeste huizen

Een week na het begin van de wapenstilstand proberen burgers in Zuid-Libanon hun leven weer op te pakken. Libanezen die naar buurland Syrië waren gevlucht keren massaal terug naar Libanon. Ik weet dat het zuiden van Beiroet totaal vernietigd is. Maar ik wil mijn huis en mijn buren terugzien., vertelt de 25-jarige Faisal. Willem Smit van het Nederlandse Rode Kruis hielp in Syrië bij de opvang van de vluchtelingen. We hadden nooit gedacht dat de mensen zo snel terug zouden keren.

Oogst en vee verloren gegaan
In het zuiden van Libanon worden lichamen die tijdens de strijd in massagraven zijn gelegd herbegraven. Overal liggen resten onontplofte munitie. Gebouwen zoals kerken, moskeeen, ziekenhuizen en musea liggen in puin. Oogsten zijn verloren gegaan en veel vee is omgekomen van de dorst. Het netwerk van pompstations en pijpen dat water voor irrigatie naar de boerenbedrijven bracht is vernietigd. De elektriciteit werkt niet. Er is geen stromend water.

Teams van ingenieurs van het internationale Rode Kruis brengen de schade in kaart. Er is een start gemaakt met het herstel van de watervoorziening. In de tussentijd zal een mobiele generator van het internationale Rode Kruis water uit de bronnen pompen. Het Rode Kruis deelt voedsel en noodhulpgoederen uit onder de bevolking. Het brengt brandstof en medische voorraden naar de ziekenhuizen.

Bemoedigend
Gerard Jonkman van het Nederlandse Rode Kruis houdt zich in Beiroet bezig met de inkoop van de medische goederen. De beschoten wijk naast zijn woning is compleet verwoest. "Maar het leven heeft opnieuw een aanvang genomen", vertelt hij. "En dat is zó bemoedigend om te zien.''

Meer informatie:

* Doneer nu aan giro 7447!

* Dossier conflict Midden-Oosten

* Humanitair oorlogsrecht

* Op zoek naar familie? Bezoek de Familylinks website (www.familylinks.icrc.org)