Gemeente Gorssel

Naturalisatiedag

Op 24 augustus jl. zijn 12 inwoners uit de gemeente Lochem tijdens de nationale naturalisatiedag officieel Nederlander geworden.

Tijdens een bijeenkomst in de trouwzaal van het gemeentehuis in Lochem ontving burgemeester Spekreijse de `nieuwe nederlanders' en overhandigde hen een boekje.

Naturalisatiedag
Vanaf dit jaar is 24 augustus vastgesteld als nationale naturalisatiedag in het kader van het inburgeringproces. Naturalisanten en optanten Nederlandse nationaliteit ontvangen vanaf 1 oktober 2006 het Koninklijk Besluit voor naturalisatie of de bevestiging van optie persoonlijk tijdens een ceremonieel. Mocht een persoon tijdens zo'n, verplichte ceremonie, niet verschijnen dan wordt de verkrijging van het Nederlanderschap niet verwerkt in de GBA (geen verkrijging Nederlanderschap). Hieraan moet dan bij een volgende gelegenheid tot in ontvangst nemen van het Koninklijk Besluit of bevestiging worden voldaan.

Naturalisatieceremonie
Omdat de uitreiking van het Koninklijk Besluit of bevestiging niet kan wachten tot de jaarlijkse naturalisatiedag op 24 augustus, gaat de gemeente Lochem tenminste één keer in de zes weken een ceremonie organiseren. In de gemeente Lochem krijgt jaarlijks een twintigtal personen de Nederlandse nationaliteit door naturalisatie of optie.

Naturalisatie
Voor personen met de niet Nederlandse nationaliteit bestaat de mogelijkheid om onder voorwaarden tot Nederlander te naturaliseren of te opteren. De voorwaarden zijn vastgelegd in de Rijkswet op het Nederlanderschap en in de Regeling Verkrijging en Verlies Nederlanderschap.

Afbeelding van burgemeester Spekreijse en de 'nieuwe nederlanders'