Gemeente Wassenaar

naturalisatiebijeenkomst

Wassenaar, 24-08-2006

Alle Wassenaarse inwoners die vanaf januari 2006 de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen, waren uitgenodigd voor de naturalisatieceremonie.
Tijdens deze speciale bijeenkomst heeft de burgemeester de nieuwe inwoners afkomstig uit Irak, Groot Brittannië en Amerika toegesproken en oa. een boekje met uitleg over de grondwet en het Nederlandse politieke systeem en een Nederlandse vlag met wimpel cadeau gedaan. De Tweede Kamer heeft vorig jaar besloten dat alle Nederlandse gemeenten op 24 augustus een naturalisatieceremonie moeten organiseren. De naturalisatieceremonie moet de rechten en plichten van nieuwe staatsburgers bevestigen en uiting geven aan hun verbondenheid met Nederland.

Onderstaand treft u de speech van de burgemeester aan.

Speech burgemeester dr. L. van Leeuwen ter gelegenheid van de nationale naturalisatiedag, d.d. 24 augustus 2006

Geachte nieuwe Wassenaarders,

Vandaag is een bijzondere dag. Voor u en voor Nederland. Vandaag vieren we de bekroning van uw integratieproces tijdens deze nationale naturalisatiedag. Het is voor het eerst in Nederland dat wij in alle gemeenten deze dag met elkaar vieren. Als burgemeester van Wassenaar ben ik bijzonder blij dat u hier aanwezig bent en heet u en uw dierbaren van harte welkom in Raadhuis De Paauw.

Voor deze bijeenkomst is dit raadhuis een bijzondere plek. Hier woonde Prins Frederik der Nederlanden, de tweede zoon van koning Willem I, van 1838 tot zijn dood in 1881. Koning Willem I was de koning die ongeveer 200 jaar geleden de opdracht gaf aan de Grondwetscommissie, om onder leiding van Van Hogendorp, een nieuwe grondwet te schrijven voor het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Op 24 augustus 1815 trad deze grondwet in werking. Het is daarom deze dag dat wij naturalisatiedag vieren. In het verleden ontving u een brief en daarmee was uw Nederlanderschap bevestigd, dat vonden wij met z'n allen veel te mager voor zoiets belangrijks.

Vanaf nu bent u Nederlander en hebt u alle rechten en plichten die beschreven staan in onze grondwet, zoals vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof.

Als staatsburger van een democratische rechtstaat hebt u dus rechten en plichten. Voorwaarde voor een goede werking van recht en samenleving is een goede balans tussen deze twee. Zo staat tegenover het recht op sociale bijstaand de plicht om in eigen levensonderhoud te voorzien. Een democratische rechtstaat vraagt, of verplicht zo u wilt, haar burgers om actief deel te nemen aan de samenleving. Alleen met elkaar kunnen we er voor zorgen dat wij onze leefgemeenschap behouden en ontwikkelen tot een plek waar iedereen zich thuis voelt.

Zoals u inmiddels ongetwijfeld zult weten is Wassenaar een actief dorp met betrokken inwoners. Er zijn clubs en verenigingen voor van alles en nog wat. Van de carnavals vereniging tot de voetbalclub en van de buurtvereniging tot de vrijwillige reddingsbrigade. Het college van burgemeester en wethouders hecht aan deze betrokkenheid. Het college heeft in zijn werkplan, dat voor de zomer van dit jaar werd vastgesteld, als eerste punt opgenomen dat de gemeente zich nadrukkelijk zal inzetten voor de vergroting van de betrokkenheid en participatie van de inwoners, u dus. Dat vraagt inzet van de kant van de gemeente en inzet van u. De gemeente stimuleert en ondersteunt verenigingen en clubs waar dat kan en moet. Zo zijn er contactpersonen binnen de gemeente aangewezen voor de buurt en wijkverenigingen. Hierdoor hebben ze een duidelijk en voor hen bekend aanspreekpunt binnen de gemeente. Maar dat betekent dat wij ook van de Wassenaarders vragen om zich actief op te stellen in het dorp. Ik hoop dat ook u als actieve en geïnteresseerde burger zal deelnemen aan het openbare leven in onze gemeente.

Dames en heren,

Gefeliciteerd met uw Nederlandschap. Ik wens u een goede toekomst hier en vertrouw er op dat wij kunnen rekenen op uw betrokkenheid bij onze en uw gemeenschap.

Namens het ministerie van Binnenlandse Zaken wil ik u graag een boekje overhandigen. Een 'handreiking grondrechten en democratie'. In dit boekje wordt u het een en ander uitgelegd over de Nederlandse samenleving, over hoe de politieke werkt etc. Daarnaast wil ik u namens de gemeente Wassenaar een boekje overhandigen 'Ken je Wilhelmus'. In dit boekje wordt uitleg geven over ons volkslied en is een CD bijgevoegd waarop u het volkslied kunt beluisteren. Daarnaast wil ik u een Nederlandse vlag met wimpel en stok cadeau doen. De vlag met wimpel mag u uithangen op verjaardagen van leden van het Koningshuis, dus op de verjaardagen van onze dorpsgenoten kroonprins Willem Alexander en zijn vrouw prinses Maxima en hun twee kinderen. En als laatste krijgt u van ons een jaarabonnement op de openbare bibliotheek.

Als afsluiting bieden wij u graag een lunch aan. Ik hoop dat u er nog een mooie dag van maakt.

Dank u wel.