Radboud Universiteit Nijmegen


Boekpresentatie Stof en as

De neerslag van elf september in kunst en populaire cultuur

Elf september: we keken ernaar en zagen een rampenfilm. Maar het was geen rampenfilm. Het was echt. Nog altijd is de wereld 'nine eleven' aan het verwerken. En dat doen we onder andere via kunst. Het op 11 september in De Balie in Amsterdam te presenteren boek Stof en as doet verslag van dat proces. Het kwam tot stand onder redactie van prof. Anneke Smelik en Liedeke Plate van het Institute for Historical, Literary and Cultural Studies Centre van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Vijf jaar geleden vonden de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in Amerika plaats. Niemand zal deze apocalyptische dag vergeten zijn: daar zorgt de wereldpolitiek wel voor. Maar ook de kunsten en de populaire cultuur dragen hun steentje bij aan de herinnering van die gebeurtenissen. Hollywood brengt met twee blockbusters die dag van vijf jaar geleden weer heel dicht bij. United 93 van Paul Greengrass brengt in real time in beeld wat er in het vliegtuig plaatsvond dat bedoeld was voor een aanslag op het Witte Huis, maar dat door ingrijpen van passagiers voortijdig neerstortte. World Trade Center van Oliver Stone, binnenkort te zien in de Nederlandse bioscopen, vertelt het verhaal van twee politiemannen die bedolven raken onder het puin van de ineengestorte torens. Ook romans, fotoboeken, popliedjes, gedichten en monumenten houden de herinnering aan `elf september' levend. (...)

Hoewel de media vooral aandacht hebben voor de politieke gevolgen van `elf september': de oorlog in Irak en Afghanistan, de aanslagen in Madrid en Londen, de etnische spanningen, en het algemene klimaat van angst, is het ook nodig om aandacht te geven aan de culturele verwerking, stellen de samenstellers van het boek Stof en as. "Kunst en populaire cultuur is juist zo belangrijk in de verwerking en zingeving van de aanslagen."

Stof en as; De neerslag van elf september in kunst en populaire cultuur, Liedeke Plate, Anneke Smelik (red.) wordt uitgegeven door Van Gennip/de Balie, ISBN 90 5515 761 9.

Anneke Smelik is hoogleraar Visuele Cultuur en Liedeke Plate docent Genderstudies en Cultuurwetenschap. Beiden zijn verbonden aan het Institute for Historical, Literary and Cultural Studies Centre van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De boekpresentatie vindt plaats op 11-9 om 17:00 in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10 1017 RR Amsterdam.
Algemeen: balie@balie.nl, reserveren: kassa@balie.nl. 's Avonds treden diverse auteurs uit het boek in het 9/11-programma van De Balie