Radboud Universiteit Nijmegen


Dr. Ger Pruijn benoemd tot hoogleraar Biomoleculaire Chemie

Dr. G.J.M. (Ger) Pruijn (1959) is met ingang van 1 augustus 2006 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen met als leeropdracht Biomoleculaire Chemie. De leerstoel is ondergebracht in het Institute for Molecules and Materials (IMM) en het onderzoek van de leerstoelgroep is tevens ingebed in het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS).

Ger Pruijn studeerde van 1978 tot 1984 chemie aan de Radboud Universiteit en promoveerde in 1989 aan de Universiteit Utrecht. Na zijn specialisatie in de biochemie verdiepte hij zich voor zijn promotie-onderzoek in nucleïnezuur-eiwit interacties die van belang zijn voor een correct verloop van fundamentele intracellulaire processen. Tijdens zijn promotie-onderzoek waren dat DNA-eiwit-interacties, daarna verschoof het accent naar RNA-eiwit complexen die betrokken zijn bij de diverse stappen van de vertaling van genetische informatie in genproducten.
Sinds 1988 is dr. Pruijn verbonden aan de Afdeling Biochemie van de Radboud Universiteit, aanvankelijk als postdoctoraal onderzoeker, vervolgens als Akademie-onderzoeker en sinds 2000 als universitair hoofddocent.
Zijn huidige onderzoek beslaat twee complementaire aandachtsgebieden: enerzijds het fundamenteel biochemische onderzoek naar de structuur en functie van autoantigenen, anderzijds het meer klinisch georiënteerde onderzoek naar de betekenis van autoantigeen modificaties voor auto-immuunziekten.