Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

24-8-2006

De legionellabesmetting in de sauna Elysium in Bleiswijk is succesvol bestreden. Dinsdag werd op vier plekken in de sauna legionella geconstateerd. De VROM-Inspectie gelaste de sauna direct maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn alle waterleidingen thermisch en chemisch gereinigd, waardoor alle bacteriën zijn gedood. Ook zijn op douchekoppen filters geplaatst die de bacteriën tegenhouden.

De besmetting kwam aan het licht nadat op 9 augustus een vrouw legionellose had opgelopen. Zij had twee dagen daarvoor het Elysium bezocht, maar is zij inmiddels al weer ontslagen uit het ziekenhuis. De GGD in Rotterdam adviseerde de VROM-Inspectie direct monsters te laten nemen. Het streeklaboratorium in Haarlem vond dinsdag in vier monsters legionellabacteriën.
De GGD adviseert mensen die de sauna in de afgelopen drie weken hebben bezocht en die symptomen van legionella hebben, contact op te nemen met hun huisarts. Legionella is bij tijdige behandeling goed te genezen met antibiotica. Legionella begint met snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziektegevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39°C. De patiënt hoest en is soms kortademig. De eerste ziekteverschijnselen komen tussen de twee en twintig dagen na de besmetting op.

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Legionella