Ingezonden persbericht


http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/90873.pdf (your selected language)

12281/06 (Presse 242) 1

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 24 augustus 2006
12281/06 (Presse 242)
P 113

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de overstromingen in Ethiopië

De EU betuigt haar intense medeleven aan de regering en het volk van Ethiopië naar aanleiding van de overstromingen die het land zo zwaar hebben getroffen en die in delen ervan nog steeds een dreiging vormen.
De EU betreurt dat verscheidene honderden mensen hierbij het leven hebben gelaten, honderden anderen nog steeds worden vermist en tienduizenden zijn ontheemd, met name in de oostelijk gelegen stad Dire Dawa en de omgeving daarvan, alsook in de zuidelijke Omovallei, die het zwaarst getroffen zijn door de zware overstroming. De EU spreekt haar diepe bezorgdheid uit over de gevolgen van de overstromingen, waardoor duizenden Ethiopiërs thans van onderkomen en voedsel zijn verstoken. De bevolking in deze regio's wordt nu ook bedreigd door acute waterige diarree en andere ernstige ziekten.
De EU verklaart zich bereid Ethiopië te helpen bij zijn herstel na de humanitaire crisis ten gevolge van deze overstromingen, die als de ergste in de recente geschiedenis van het land gelden.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven aan het stabilisatie- en associatieproces deelnemen.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom