Gemeente Zaltbommel


Persbericht

24-08-2006
Vruchtbaar overleg bomenkap het Eiland

Onderkop

Donderdagmiddag 24 augustus hebben Staatsbosbeheer, Stichting Vrienden Geldersche Kasteelen, de Provincie en de gemeente een vruchtbaar overleg gehad over de bomenkap op het eiland Nederhemert-Zuid. De plannen van Staatsbosbeheer en Stichting Vrienden Geldersche Kasteelen komen boven tafel en worden besproken met de gemeente en de Werkgroep Nederhemert, commissie 17/8.

De gemeente heeft Staatsbosheer en de Stichting Vrienden Geldersche Kasteelen op het matje geroepen om uitleg te geven over de kaalslag bij Kasteel Nederhemert.. Ook de Provincie was bij dit overleg aanwezig. Het overleg begon heftig en was geladen met emoties. De inzichten van met name de Stichting Vrienden Geldersche Kasteelen en de gemeente lagen ver uit elkaar.

Opdracht
De kapwerkzaamheden bij Kasteel Nederhemert zijn op initiatief van Staatsbosbeheer gebeurd. Zij hebben Stichting Vrienden Geldersche Kasteelen benaderd en hebben werkafspraken gemaakt. Volgens Staatsbosbeheer is er een plan. Een van de aanleiding van het werk is het uitbaggeren van de gracht, maar ook het terug brengen van het eiland in de oude staat.

Communicatie
Stichting Vrienden Geldersche Kasteelen heeft in het overleg aangegeven de situatie onderschat te hebben. Ook Staatsbosbeheer zegt van de situatie geleerd te hebben en staan open voor een traject van communicatie. Tijdens het overleg is naar voren gekomen dat er verschillend uitleg aan begrippen wordt gegeven. Is er nu wel of geen sprake van onderhoudswerkzaamheden? De Provincie is hier heel duidelijk in. Dit is meer dan onderhoud en dus komt er een procesverbaal.

Afspraken
Staatsbosbeheer en Stichting Vrienden Geldersche Kasteelen hebben ingestemd om volgende week het plan van aanpak te presenteren aan de gemeente en aan de werkgroep Nederhemert, commissie 17/8. Dit plan wordt besproken. Het voorstel dat uit die besprekingen voort komt wordt voorgelegd aan alle bewoners. Tot die tijd blijft alles zoals het nu is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sylvia Koster, communicatieadviseur, op telefoonnummer (0418) 681 618 of per e-mail: sepkoster@zaltbommel.nl