Gemeente Leeuwarden

Jaarlijkse naturalisatiebijeenkomst ingesteld

Bron: gemeente Leeuwarden (19-07-2006) Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de organisatie van een jaarlijkse (feestelijke) naturalisatiebijeenkomst. Ingestemd wordt met het houden van maandelijkse ceremoniebijeenkomsten waarop aan Vreemdelingen een Koninklijk Besluit van Nederlanderschap wordt uitgereikt. Leeuwarden neemt dit jaar geen deel aan de Nationale Naturalisatiedag die op 24 augustus wordt gehouden. Dit houdt verband met de vakantieperiode. Er zal in het najaar op een nader aan te wijzen dag alsnog een Nationale Naturalisatiedag worden gehouden.

Er worden zo'n 100 Vreemdelingen - met hun familie - verwacht die dit jaar het Nederlanderschap hebben verworven. Ze zullen op de Naturalisatiedag kennismaken met Nederlandse Cultuur en Hollandse hapjes. Daarna zal maandelijks een naturalisatieceremonie plaatsvinden waarbij aan vreemdelingen een Koninklijk Besluit wordt uitgereikt als bewijs dat zij het Nederlanderschap hebben verkregen. Eenmaal per jaar (normaal gesproken op 24 augustus) wordt dan - als feestelijke afsluiting - voor deze groep 'nieuwe Nederlanders' de Naturalisatiedag georganiseerd.

Voor de organisatie van de ceremonie en de Nationale Naturalisatiedag heeft het Rijk voor iedere gemeente financiële middelen beschikbaar gesteld in de zogenaamde September-Circulaire. Voor Leeuwarden is dit een structureel bedrag van 5.000 euro per jaar dat voor dit doel zal worden aangewend.