Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over vermiste personen

Antwoorden op kamervragen over vermiste personen

24 augustus 2006

Antwoorden op kamervragen van de leden Externe link Vietsch en Externe link Algra (beiden CDA) over vermiste personen
---


1. Vraag Is het waar dat vermisten door de politie geregistreerd worden op een verouderd computersysteem, het zogenaamde Vermiste Personen Systeem (VPS), waardoor mensen langer dan nodig vermist blijven?


2. Vraag Bent u bereid dit systeem te moderniseren? Zo ja, wat zijn de hiermee gemoeide kosten en wanneer kan dit klaar zijn? Zo neen, waarom niet en wat zijn daarvan de consequenties voor vermisten en hun achterblijvers?


1 en 2. Antwoord Voor het registreren van vermiste personen en ongeïdentificeerde stoffelijke overschotten maakt de politie gebruik van het Vermiste Personen Systeem uit 1992 (VPS). Dit systeem vormt onderdeel van het Herkenningsdienstsysteem (HKS) en is landelijk door de politie raadpleegbaar en muteerbaar. Voor de opsporing van vermiste personen gebruikt de politie het Opsporingsregister of het Nationaal Schengen Informatie Systeem, systemen waarin vermiste personen worden gesignaleerd.

Hoewel VPS al meer dan 10 jaar wordt gebruikt is zorgvuldige behandeling van vermissinggevallen nog steeds goed mogelijk. VPS is effectief, mensen blijven niet langer dan nodig vermist. Wel zou een aantal functionaliteiten van het systeem nog beter kunnen. Deze verbeteringen van VPS worden gerealiseerd binnen de landelijke informatiehuishouding voor de Nederlandse politie.

Voor publicaties van vermissingen via Internet ( Externe link www.vermistepersonen.nl) heb ik de politie vanaf 2002 structureel EUR 45.000 ter beschikking gesteld.


3. Vraag Is het waar dat de regiopolitie zich niet altijd houdt aan de bewaartijden voor archivering zodat informatie over vermisten en "cold cases" verloren gaat? Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen om te voorkomen dat waardevolle informatie verder verloren gaat en de politie bij de achterblijvers moet informeren wat er gebeurd is?

3. Antwoord
Sporadisch is het voorgekomen dat de politie onvoldoende rekening heeft gehouden met bewaartijden, waardoor gegevens van nog niet opgeloste vermissingzaken zijn vernietigd. Als gevolg hiervan heeft de politie bij achterblijvers opnieuw om informatie gevraagd. Dit is uitermate onwenselijk. Vanwege het incidentele karakter van de vernietigingen is het echter niet nodig extra maatregelen te nemen.


4. Vraag Deelt u de mening dat het maken van tekeningen van vermisten waarbij rekening gehouden wordt met de veroudering van de vermiste sinds de vermissing, een waardevolle opsporingsmethode is? Zo ja, waarom worden er slechts dergelijke tekeningen gemaakt van minderjarigen tot 16 jaar en niet van minderjarigen van 16 jaar en ouder en van meerderjarigen? Bent u bereid om, bijvoorbeeld in EU-verband, dergelijke tekeningen in de toekomst te laten maken?

4. Antwoord
Verouderingstekeningen van vermiste kinderen leveren een waardevolle bijdrage aan de opsporing. Het is niet zinvol verouderingstekeningen te maken bij vermiste personen ouder dan 16 jaar aangezien de gelaatsstructuur niet (of slechts minimaal) verandert. De politie werkt op dit terrein nauw samen met het Amerikaanse "National Center for Missing & Exploited Children", waarmee al sinds 1995 een samenwerkingsverband bestaat.


5. Vraag Wat vindt u van het feit dat sommige gemeenten een graf van een onbekende na 5 jaar ruimen zonder bepaling van het DNA zodat niet duidelijk kan worden wie de onbekende is en achterblijvers niet meer hun vermiste kunnen begraven? Wilt u maatregelen nemen om dit te voorkomen? Zo ja, op welke wijze? Zo neen, waarom niet en wat betekent dit voor de achterblijvers?

5. Antwoord
Momenteel ontbreekt een juridische grondslag om DNA af te nemen van onbekenden waarvan het graf wordt geruimd. Onder andere om deze onwenselijke situatie te voorkomen is een wijziging van de Wet op de lijkbezorging in voorbereiding. Na deze wijziging en met de recente start van de DNA-databank voor vermiste personen zijn zodanige waarborgen geschapen dat van alle ongeïdentificeerde personen die worden begraven DNA-materiaal wordt afgenomen.

Het KLPD is thans bezig aan een inhaalslag om van geregistreerde vermiste personen uit VPS zoveel als mogelijk DNA-materiaal te verzamelen en in de DNA-databank vermiste personen op te nemen.

Congres 8e Nationale Dag van Vermisten van de Vereniging Achterblijvers na vermissing en Meldpunt Vermisten van het Rode Kruis)