Ingezonden persbericht


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB):

Verklaring over de dood van Akbar Mohammadi :


12228/06 (Presse 239) 1

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 24 augustus 2006
12228/06 (Presse 239)
P 112

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de dood van Akbar Mohammadi

De Europese Unie is diep verontrust over de situatie van de Iraanse mensenrechtenactivisten na het bericht van de dood van studentenactivist Akbar Mohammadi op 31 juli. Naar verluidt zou hij overleden zijn als gevolg van een hongerstaking in de Evingevangenis waar hij een celstraf van vijftien jaar uitzat.
De heer Mohammadi zat sedert 1999 gevangen voor zijn deelname aan vreedzame studentenbetogingen. Uit verkregen informatie blijkt dat het proces van de heer Mohammadi ernstige tekortkomingen vertoonde. Tevens gaan er geruchten dat hij tijdens zijn detentie niet correct is behandeld.
Ook de omstandigheden van zijn dood zijn onduidelijk. De EU vraagt zich af of de heer Mohammadi tijdens zijn hongerstaking behoorlijke medische zorgen heeft gekregen en verzoekt de Iraanse autoriteiten een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar zijn overlijden.
De EU zal de situatie van Manoucher Mohammadi, de broer van Akbar Mohammadi, en van andere gedetineerde Iraanse studentenactivisten nauwlettend in de gaten houden.

De EU spreekt haar grote bezorgdheid uit over de harde behandeling die dissidenten, oppositieleiders, studentenactivisten en alle verdedigers van de mensenrechten in Iraanse gevangenissen ten deel valt.
De EU roept de Iraanse regering ook op haar verplichtingen uit hoofde van al haar internationale verbintenissen na te komen.
De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven aan het stabilisatie- en associatieproces deelnemen.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom