Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

ILSE DeLANGE en FOCUS
op Windstreken Festival Lochem

LOCHEM - Ilse DeLange, Focus, Grand Slam! en Gibberish. Dat is de line-up van het vierder Windstreken Festival dat op zondag 27 augustus wordt gehouden in het openluchttheater van Lochem. Het intieme festival in het 'groenste amfitheater van Nederland' kan 2000 bezoekers herbergen.

Ilse DeLange behoeft nauwelijks introductie. De Almelose zangeres brengt binnenkort een langverwachte nieuwe cd uit. Die is geproduceerd door de Amerikaan Pat Leonard, die eerder successen boekte met Madonna, Fleetwood Mac, Jewel en Elton John. De cd is een nieuwe poging om de wereldwijde doorbraak te forceren, die zij volgens kenners verdient. Als dat lukt is het concert in Lochem misschien wel een van de laatste in zo'n intieme sfeer.

Focus - met Thijs van Leer en Pierre van der Linden uit de oerbezetting van de band - is begonnen aan een tweede jeugd. De comeback speelde zich tot nu toe vooral af in het buitenland. Het concert tijdens het Windstreken Festival wordt veruit de grootste in eigen land sinds de heroprichting van de groep. In de jaren '70 maakte Focus in Europa en Amerika furore met progressieve popmuziek van hoge kwaliteit. Hits als 'Hocus Pocus', 'Sylvia' en 'House of the King' deden het echter ook goed bij het grote publiek. Focus speelde begin jaren '70 al eens in het openluchtttheater van Lochem.

Datzelfde geldt voor gitarist Ted Oberg van de band Grand Slam! Oberg speelde in 1970 in het theater met zijn band Livin' Blues. Nu, 36 jaar later, is hij onderweg met onder meer zangeres Simone Roerade (Candy Dulfer's Funky Stuff) en toestenist Rob Geboers (Flavium en Brainbox). Het repertoire van Livin' Blues speelt Oberg niet meer, maar een zeer swingende vorm van rhythm 'n blues met soul-invloeden.

Nieuw tijdens het Windstreken Festival is het fenomeen 'Local Heroes'. Vanaf nu zal een locale of regionale band het festival openen. De uit Lochem afkomstige band Gibberish bijt wat dat betreft het spits af. Drie jonge helden met onmiskenbare kwaliteiten en een nogal maf maar strak uitgevoerd repertoire, waarin de muziekstijlen over elkaar heenbuitelen. Een aangename verrassing op de vroege middag is verzekerd.

De voorverkoop voor het festival kent twee kanalen. Op vrijdag 14 april start eerst de verkoop voor het lokale publiek. Die loopt uitsluitend via de VVV in Lochem. Hiermee wil de organisatie de 'thuismarkt' een voorsprong geven. Gezien de populariteit van met name Ilse DeLange kan het na de start van de landelijke verkoop wel eens hard gaan. Die landelijke verkoop start op maandag 1 mei bij TicketBox. Dat zijn ruim duizend verkooppunten van de Staatsloterij. Naast veel tabakszaken - ook in kleinere plaatsen - gaat het daarbij onder meer om alle filialen van Free Record Shop en Primera. Informatie over adressen of online reserveren is te vinden op www.ticketbox.nl. De prijs voor een kaartje bedraagt 27,50 maar dat is zonder de kosten die de wederverkopers in rekening brengen. De koper moet rekening houden met een prijs rond de dertig euro. Kinderen tot en met twaalf jaar (onder begeleiding van een volwassene) betalen half geld. Kinderkaarten zijn echter alleen verkrijgbaar bij de VVV in Lochem en dus niet via TicketBox.

Alle informatie over het Windstreken Festival is vanaf komend weekeinde te vinden op www.openluchttheaterlochem.nl.

(Noot voor de redactie,