Ministerie van Defensie

26-08-2006 19:53

MILITAIREN AFGHANISTAN VERRAST MET BEZOEK PREMIER

Minister President Balkenende en staatssecretaris Van der Knaap bezoeken de troepen in Afganistan - H. Keeris De Nederlandse militairen in Afghanistan zijn vandaag verrast met een bezoek van minister-president Jan Peter Balkenende. Samen met staatssecretaris Cees van der Knaap maakte de premier per C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht een rondgang langs de bases in Tarin Kowt, thuisbasis van Task Force Uruzgan, Kandahar Airfield en Kabul International Airport.

In de Afghaanse hoofdstad had de premier een ontmoeting met president Karzai, waarbij ook Van der Knaap aanwezig was. De staatssecretaris verkeerde overigens al langer in het gebied. Hij arriveerde donderdagmorgen op Kaboel en reisde daags daarna door voor een bezoek aan het kamp in Tarin Kowt, dat nog steeds in opbouw is. Van der Knaap sprak daar onder anderen met de commandant TFU kolonel Theo Vleugels en de commandanten van het Provincial Reconstruction Team (PRT), luitenant-kolonel Nico Tak, en de Battle Group, overste Piet van der Sar.

Net als Van der Knaap toonde ook Balkenende zijn grote bewondering voor de inzet van de Nederlandse militairen onder moeilijke omstandigheden. Zowel op Tarin Kowt als in het veel kleinere Deh Rahwod hebben de Nederlanders veel last van hitte en stof. Tot nu is de situatie in Urzuzgan relatief rustig. "Wij als regering hadden het gemakkelijk en hoefden alleen de beslissing te nemen, u heeft de zware taak deze uit te voeren. Daarmee verdient u diep respect", sprak de premier.

Na een bezoek aan de militairen in Uruzgan vliegt premier Balkenende per C-130 Hercules naar Kaboel. - H. Keeris