Blue Fox Enterprises N.V.

Persbericht

HALFJAARCIJFERS 2006

Dordrecht, 28 augustus 2006

Hoofdpunten halfjaarcijfers 2006:

Netto verlies toegenomen tot 3,5 miljoen (H1 2005: 0,9 miljoen), met name door extra kostenmaatregelen en voorzieningen voor een totaalbedrag van 2,5 miljoen

Omzet stijgt van 24,6 miljoen tot 25,4 miljoen, met name door de relatieve toename van de handelsomzet (software derden)

Verdere ingrijpende reorganisatie zal in tweede helft 2006 leiden tot extra voorziening

Turn-around noodzakelijk, huidige kasstroom te laag om dit te financieren

Solvabiliteit gedaald tot 21,8%, onderhandelingen met kredietverschaffers over additionele financiële ruimte

Sterke marktposities en verkiezing tot strategische partner voor Microsoft bieden mogelijkheden voor toekomstige groei

Kengetallen halfjaar 2006
(x 1 mln tenzij anders vermeld) H1 2006 H1 2005 Netto omzet 25,4 24,6 Brutomarge 13,5 14,1 Bedrijfsresultaat -3,0 -1,0 Winst voor belastingen -3,2 - 1,1 Nettoresultaat -3,5 -0,9 Cashflow +1,8 +1,9 Winst per aandeel ( ) - 0,99 -0,26 30 Juni 2006 31 Dec 2005 Solvabiliteit 21,8% 34,5%

Cees van Steijn, voorgedragen als nieuwe CEO van Blue Fox, zei in een toelichting: De in 2005 reeds genomen kostenbesparingen zijn niet voldoende geweest. De achterblijvende resultaatontwikkeling maakt een verdere reorganisatie en harde maatregelen noodzakelijk. Een ingrijpende turn-around is hiervoor noodzakelijk en het is een illusie om te denken dat deze operatie uit de eigen cashflow gefinancierd kan worden. Het kan dan ook niet anders dan dat er werkmaatschappijen in de etalage gaan.
In de korte tijd dat ik nu actief ben bij Blue Fox ben ik echter wel overtuigd geraakt van de mogelijkheden. Een aantal werkmaatschappijen biedt goede mogelijkheden voor verdere groei, niet in de laatste plaats omdat Blue Fox is opgenomen in het Industry Builder Initiative van Microsoft. Ook de CAD/CAM business is van hoge kwaliteit. Er zal nu heel duidelijk gekozen moeten worden waar de beschikbare cash in wordt geïnvesteerd. Ik verwacht op korte termijn daartoe plannen te kunnen presenteren en te implementeren.
De resultaatontwikkeling en de extra voorzieningen die in de tweede helft van 2006 zullen worden genomen, maken duidelijk dat Blue Fox dit jaar door een diep dal zal gaan. Het teveel aan buitenlandse verkoopkantoren gaat op de schop, de holding wordt sterk in omvang teruggebracht en de schuldenpositie wordt teruggebracht door verkoop van werkmaatschappijen. Wij hebben nu allereerst het overleg met onze financiers gestart om deze operatie mogelijk te maken.
---

Gang van zaken eerste helft 2006

In het afgelopen halfjaar is duidelijk geworden dat de in 2005 ingezette kostenbesparingen niet afdoende zijn. Ondanks de eerdere reorganisatie, is het huidige kostenniveau nog steeds te hoog voor de omvang van de organisatie.

Blue Fox heeft over de eerste helft van 2006 een stijging van de omzet laten zien van 3,2% tot 25,4 miljoen (H1 2005: 24,6 miljoen). Dit werd gerealiseerd doordat de omzet in de engineering en GIS- software divisie met 12% steeg van 13,0 miljoen naar 14,5 miljoen. De omzet in de textiel- en modesoftware divisie daalde echter met 7% van 9,5 miljoen in de eerste helft van 2005 naar 8,9 miljoen in de eerste helft van 2006. De omzet van de verkoopkantoren in de VS liet een gezonde groei zien van 4%, terwijl de omzet van de EMEA kantoren in Europa daalde met 12%, vooral als gevolg van tegenvallende verkopen bij het verkoopkantoor in Frankrijk.

Het positieve effect van de gerealiseerde kostenbesparingen wordt in de eerste helft van 2006 tenietgedaan door incidentele lasten en voorzieningen die ten laste zijn gebracht van het resultaat. Het nettoresultaat van de onderneming is gedaald van 0,9 miljoen negatief in de eerste helft van 2005 naar 3,5 miljoen negatief in de eerste helft van dit jaar. 2,5 miljoen van het verlies is gerealiseerd door incidentele voorzieningen; 0,7 miljoen hiervan betreft daadwerkelijke cash-out. Na het vertrek van de heer Eisma is de organisatie in opdracht van de Raad van Commissarissen (RvC) doorgelicht door een extern bureau. Uit het rapport kwam naar voren dat drastische maatregelen noodzakelijk zijn om Blue Fox weer om te vormen tot een winstgevende organisatie. Inmiddels is besloten tot verhuizing van het hoofdkantoor naar Vianen, waardoor zowel huisvestingskosten als personeelskosten kunnen dalen. In de komende periode zal de holding sterk in omvang worden teruggebracht en in de textiel- en modesoftware divisie zal de verkooporganisatie drastisch worden aangepast. Om de sterke posities die Blue Fox heeft op het gebied van CAD/CAM verder te kunnen uitbouwen en succesvol te kunnen voortzetten, moeten in de komende periode nieuwe middelen worden vrijgemaakt voor de softwareontwikkeling in de textiel- en modebranche. Kansen zijn er zeker; de markt in de VS is groeiend en de effecten van het economisch herstel moeten ook in Europa zichtbaar gaan worden. De directe verkopen in het Verre Oosten blijken niet aan de verwachtingen te voldoen. In de komende periode zullen ook de kosten van de verkooporganisaties in het Verre Oosten sterk worden teruggebracht en zal meer accent gelegd worden op de indirecte verkoop via agentenorganisaties.

Eind 2005 is Blue Fox door Microsoft verkozen als strategisch partner op het gebied van ERP-software voor de textiel en mode-industrie in het kader van het Industry Builder Initiative. De software ontwikkeling ligt op schema en de eerst release wordt in december dit jaar verwacht. De verwachting is dat de verkoop van de huidige generatie ERP software eerder een positieve stimulans zal krijgen dan dat kannibalisatie op gaat treden. Er zal aan afnemers een aantrekkelijk aanbod worden gedaan indien zijn over enige tijd willen migreren naar het Microsoft Platform. Er bestaat een brede interesse bij Value Added Resellers en afnemers voor deze software.

De divisie Engineering en GIS software heeft een goede eerste helft van het jaar achter de rug, met een omzettoename van 12%. Deze omzettoename is vooral gerealiseerd door een toename van de verkoop van software voor tekenkamers. Daarnaast realiseerde de CAD/GIS werkmaatschappij een resultaat dat in lijn lag met het resultaat in de eerste helft van vorig jaar. De GIS consultancy van Blue Fox zal verder uitgebouwd worden omdat er goede verwachtingen liggen voor deze markt. Hierbij zal een sterke intensivering van het klantcontact plaatsvinden. In verband met de sterke orderinstroom zullen nieuwe GIS consultants worden aangetrokken.

De resultaten in de eerste helft van 2006 maken duidelijk dat een turn-around bij Blue Fox zal moeten worden gerealiseerd. Om deze turn-around te kunnen financieren zal een nieuwe beoordeling gemaakt moeten worden over de activiteiten die onder Blue Fox kunnen worden gecontinueerd. Omdat deze operatie niet gefinancierd kan worden uit de huidige kasstroom, zal Blue Fox ten behoeve van de financiering van deze turn-around werkmaatschappijen gaan afstoten. Bovendien is de solvabiliteit gedaald tot 21,8%, waarmee Blue Fox op dit moment niet meer voldoet aan de voorwaarden voor de bancaire financiering. Blue Fox is in onderhandeling met kredietverschaffers over additionele financiële ruimte.

---

Management

Tijdens een vandaag te houden Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal de heer C.J J. van Steijn MBA zal worden voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur, Hij volgt hiermee de heer drs. S.W. Eisma op, die in mei bekendmaakte zijn functie neer te leggen. Vooruitzichten

De textielindustrie in Europa staat nog steeds sterk onder druk en Blue Fox verwacht dat deze situatie weliswaar beter zal worden, maar nog maar een beperkt effect zal hebben op de resultaten in de tweede helft van 2006. Op de korte termijn verwacht Blue Fox niet dat de divisie textiel- en modesoftware een positieve bijdrage zal leveren aan het resultaat. De marktomstandigheden voor de Engineering en GIS-software divisie zijn momenteel goed. Blue Fox verwacht dan ook een positief resultaat in deze divisie in de tweede helft van dit jaar.

Verdere investeringen in softwareontwikkeling, met name ook in het kader van het Industry Builder Initiative op het Microsoft platform, zullen in de tweede helft van 2006 additionele kosten met zich meebrengen. Dit zal niet direct leiden tot een stijging van de omzet. Ook zal een substantiële voorziening worden genomen in verband met de voorgenomen reorganisatie bij de Holding en in de textiel- en modesoftware divisie.

Gelet op het resultaat over het eerste halfjaar en de turn around situatie waarin het bedrijf zich bevindt, zal 2006 worden afgesloten met een negatief resultaat.


---

Toelichting op de resultaten

Omzet en resultaten

De totale omzet steeg in de eerste helft van 2006 met 3,2% tot 25,4 miljoen, ten opzichte van 24,6 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar. Deze stijging werd met name veroorzaakt door een relatieve stijging van de handelsomzet (software derden).

De brutomarge daalde met 0,5 miljoen licht van 14,1 miljoen in de eerste helft van 2005 naar 13,6 miljoen in de eerste helft van 2006, doordat de handelsomzet een lagere relatieve marge heeft. De netto bijdrage van de software ontwikkeling(geactiveerde software minus afschrijvingen) steeg per saldo met 0,2 miljoen.

De in 2005 ingezette kostenreductie is onvoldoende gebleken. Het kostenniveau werd in de eerste helft van 2006 verder verlaagd. Daarentegen heeft het Microsoft project extra kosten met zich meegebracht. Het resultaat werd negatief beïnvloed door een aantal eenmalige kosten voor een bedrag van 2,5 miljoen. Hierin zijn voorzieningen opgenomen ter grootte van 1,1 miljoen, 0,7 miljoen heeft betrekking op kosten van afvloeiingen en het overige betreft een afwaardering van een actieve belastinglatentie.

Het bedrijfsresultaat liet een daling zien van 1,0 miljoen negatief in de eerste helft van 2005 naar 3,0 miljoen negatief in de eerste helft van 2006. Wanneer de eenmalige kosten buiten beschouwing worden gelaten, zou het bedrijfsresultaat 1,2 miljoen hebben bedragen (eerste helft 2005: 0,4 miljoen negatief). Het nettoresultaat daalde van 0,9 miljoen negatief in de eerste helft van 2005 naar 3,5 miljoen negatief in de eerste helft van dit jaar.

Kasstroom, investeringen en financiering

Ondanks het negatieve resultaat was de operationele kasstroom in het eerste halfjaar van 2006 met 2,0 miljoen positief (eerste helft 2005: 4,1 miljoen positief).De totale kasstroom nam in het eerste halfjaar slechts licht af tot 1,8 miljoen door het aangaan van een langlopende lening van 2,0 miljoen.Het werkkapitaal is negatief en bedraagt 6,7 miljoen. De kasstroom is te beperkt om de noodzakelijke turn-around bij Blue Fox te kunnen financieren.

Balans

Direct na afsluiting van het halfjaar, is de converteerbare achtergestelde lening ten bedrage van 0,85 miljoen die per 3 juli zou aflopen, verlengd tot 3 juli 2007. De voorwaarden zijn zodanig aangepast dat sprake is van een zero coupon en een uitoefenprijs van EUR 2,74, met dien verstande dat conversie pas mogelijk is na 29 december 2006.

De vaste activa daalden van 18,8 miljoen naar 18,3 miljoen door lagere investeringen in materiële vaste activa en de aflossing van een verstrekte lening. Het eigen vermogen nam af van 9,8 miljoen ultimo 2005 tot 6,3 miljoen per 30 juni 2006. Het garantievermogen bedroeg per 30 juni 2006 8,3 miljoen (ultimo 2005: 11,8 miljoen).

De solvabiliteit is gedaald naar 21,8% ten opzichte van34,5% per ultimo 2005.
---

Toelichting op de segmenten

Textiel- en Modesoftware

In de eerste helft van 2006 stond de textielproductie in Europa sterk onder druk, wat ertoe geleid heeft dat de omzet achtergebleven is bij de eerdere verwachtingen, zoals al in mei werd aangekondigd. Als gevolg van importdruk uit Azië was er was sprake van een afwachtende houding bij afnemers. Het aandeel van uit Europa afkomstige omzet is dan ook gedaald in de totale omzet, terwijl er sprake was een stijging van het aandeel van Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Deze stijgingen hebben echter in de eerste helft van 2006 de omzetdaling in Europa in absolute zin nog niet kunnen compenseren, waardoor de totale omzet van deze divisie is gedaald. De netto-omzet van de Textiel- en Modesoftware divisie liet een daling zien van 7% in de eerste helft van 2006 naar 8,9 miljoen (eerste helft 2005: 9,5 miljoen).

Textiel- en Modesoftware in:               H1 2006          2005
Europa                                       32%            37%
Afrika                                       3%             3%
Amerika's                                    50%            48%
Azië                                         15%            12%
Totaal                                      100%            100%
De brutomarge liet een daling zien van 4,6% van 8,7 miljoen in de eerste helft van 2005 tot 8,3 miljoen in de eerste helft van 2006. De kosten kwamen 0,5 miljoen hoger uit dan in 2005. Deze stijging was voornamelijk een gevolg van de investeringen in het Microsoft project en incidentele voorzieningen. Het bedrijfsresultaat daalde hierdoor van negatief 0,2 miljoen tot negatief 1,1 miljoen. De divisie telde medio 2006 211 medewerkers.

Engineering en GIS-software

De bedrijfsactiviteiten op het gebied van Engineering en Geografische Informatiesystemen (GIS) groeiden dankzij de distributie van tekenkamerautomatisering in nauwe samenwerking met de gespecialiseerde dealers. Daarnaast is ook met de CAD/GIS-software de leidende positie behouden, als producent van specialistische automatiseringsoplossingen voor gemeenten en provincies, door het aanbieden van datawarehousing producten en applicaties waarmee via het internet toegang kan worden gegeven tot informatiebronnen bij gemeenten, provincies en andere overheidsinstellingen. De netto-omzet van deze divisie steeg met bijna 12%. De stijging van de netto-omzet was vooral het gevolg van de verkoop van software van derden. Doordat deze omzet echter een procentueel lagere marge heeft, daalde de totale brutomarge licht met 2,3% tot 4,2 miljoen eerste helft 2005: 4,3 miljoen). Hierdoor daalde het operationele resultaat van 0,7 naar 0,5 miljoen. De divisie telde medio 2006 107 medewerkers.

Bijlagen:

Geconsolideerde balans per 30 juni 2006
Geconsolideerde winst- en verliesrekening over het eerste halfjaar van 2006 Geconsolideerd kasstroomoverzicht over het eerste halfjaar 2006 Eigen Vermogen, kapitaal en reserves
De waarderingsgrondslagen zijn te vinden op de website van Blue Fox Enterprises N.V. (www.bluefox.nl)

---

Geconsolideerde balans per 30 juni 2006
(in duizenden euro)
30 juni 2006 31 dec. 2005 Vaste activa 18.326 18.833 Vlottende activa 10.614 9.548 Totale activa 28.940 28.381 Eigen vermogen toewijsbaar aan aandeelhouders van 6.296 9.800 de moedermaatschappij
Minderheidsbelang 27 62 Totaal vermogen 6.323 9.862 Langlopende schulden 5.314 2.851 Kortlopende schulden 17.303 15.668 Totale passiva 22.617 18.519 Totaal Eigen Vermogen en schulden 28.940 28.381


---

Geconsolideerde winst- en verliesrekening over het eerste halfjaar 2006 (in duizenden euro)
H1 2006 H1 2005 Netto omzet 25.354 24.625 Overige bedrijfsopbrengsten 122 83 Som der bedrijfsopbrengsten 25.476 24.708 Kosten handelsgoederen en andere externe kosten 11.932 10.611 Lonen en salarissen 8.707 8.246 Sociale lasten 1.451 1.412 Amortisatie en afschrijvingen 2.417 2.200 Impairment goodwill 0 0 Overige bedrijfskosten 5.864 4.718 Capitalized production -1.937 -1.446 Som der bedrijfslasten 28.434 25.741 Bedrijfsresultaat -2.958 -1.033 Rentebaten- en lasten -274 -34 Resultaat voor belastingen -3.232 -1.067 Vennootschapsbelasting -286 147 Netto resultaat -3.518 -920 Toewijsbaar aan:
Aandeelhouders van de moedermaatschappij -3.482 -928 Minderheidsbelang -36 8
-3.518 -920 Gewone winst per aandeel (in euro) -0,99 -0,26 Verwaterde winst per aandeel (in euro) -0,87 -0,24
---

Geconsolideerd Kasstroomoverzicht over het eerste halfjaar 2006 (in duizenden euro)
H1 2006 H1 2005 Bedrijfsresultaat -2958 -1.033 Afschrijvingen en Amortisatie 2.417 2.200 Impairment goodwill 0 0 Mutaties in werkkapitaal (exclusief effect van verwerving deel- nemingen) 2.807 2.379 Koersverschillen -97 123 Betaalde interest (netto) -118 -108 Vennootschapsbelasting -33 534 Kasstroom uit operationele activiteiten 2.018 4.095 Investeringen:
Immateriële vaste activa -1.937 -1.446 Materiële vaste activa -393 -243 Overige investeringen 0 -70 Desinvesteringen:
Immateriële vaste activa 0 0 Materiële vaste activa 7 1 Overige investeringen 400 0 Betaalde Goodwill 0 0 Desinvesteringen deelnemingen (inclusief verkochte liquide 0 0 middelen)
Koersverschillen -13 -15 Kasstroom uit investeringsactiviteiten -1.936 -1.773 Toegekende langloppende leningen 2.000 0 Terugbetaling op langlopende leningen -313 -463 Kasstroom uit financieringsactiviteiten 1.687 -463 Mutatie in liquide middelen 1.769 1.859
---
Eigen Vermogen
Kapitaal en reserves
(in duizenden euro) Zie het origineel

Resultaat Reserve huidig boekjaar Aandelen Wettelijke omrekenings Cumulatieve voor resultaats Aandeel Totaal kapitaal Agio reserves verschillen verliezen bestemming Totaal derden vermogen Stand per 1 januari
2005 7.024 22.128 8.605 -35 -13.812 -12.631 11.279 52 11.331 Resultaatsbestemming -12.631 12.631 Overige mutaties
Valutakoersverschillen 3 3 6 9 Overboeking van
overage reserves 73 -73 Resultaat boekjaar -1.482 -1.482 4 -1.478 Stand per 31
december 2005 7.024 22.128 8.678 -32 -26.516 -1.482 9.800 62 9.862 Resultaatsbestemming -1.482 1.482 Valutakopersverschillen
deelnemingen -22 -22 1 -21 Overige mutaties
Overboeking van
overage reserves 184 -184 Resultaat boekjaar -3.482 -3.482 -36 -3.518 Stand per 30 juni 2006 7.024 22.128 8.862 -54 -28.182 -3.482 6.296 27 6.323


---


---- --