Ingezonden persbericht

Fris & Fresh: Duidelijk toch?!

Ze hadden weken, maandenlang voorbereidend werk verricht. Sommigen hadden zelfs de laatste twee nachten op het festivalterrein geslapen. Ze hadden stress gehad, want de weerberichten waren twijfelachtig. En op de ochtend zelf: regen...

Toch leek het weer rond 13.00 uur langzaam op te klaren. En 13.00 uur was de aanvangstijd van het Fris & Fresh jongerenfestival van Young Vision, het jongerenpanel van Amersfoort, dus ook de gezichten van de Young Visionairs klaarden op.

De dag en het festival leken helemaal goed te komen: de bezoekers begonnen binnen te druppelen en het programma zag er leuk uit. Op het poppodium stonden acts als K-Liber4-Life, Intwine en The Partysquad gepland. Daarnaast was er een dancetent voor performances van plaatselijk talent tijdens '5 minutes of Fame', dj's, en culturele demonstraties zoals Afrikaanse dans, Braziliaanse percussie en capoeïra. Het theaterpodium werd in samenwerking met Scholen in de Kunst verzorgd en het sportterrein, met panna en voetvolleybal, in samenwerking met de SRO. De catering van dit evenement bestond uit heerlijke Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Nederlandse hapjes.

Om ongeveer 10 voor twee verzorgde Rocker Arms, een jonge Amersfoortse act, de kick-off van Fris & Fresh. Ondanks enige vertraging vanwege het weer, warmden zij met hun 'Dresscode Rock 'n Roll' het publiek op voor de rest van de dag. En om iets na drieën was het dan zover: een paar honderd jongeren stonden te schreeuwen voor K-Liber4-Life. En niet voor niets, want zij stalen de show en brachten de sfeer goed op gang met hun opzwepende ritmes.

Intwine stond na K-Liber op het programma en hadden inmiddels gesoundchecked toen het noodlot toesloeg: de zijkant van de overdekking van het hoofdpodium kwam naar beneden. Eerder was de andere zijkant van het podium al naar beneden gekomen en gerepareerd, maar na de tweede keer en een verzakt podium bleek het niet langer verantwoord het hoofdpodium te blijven gebruiken. De voorzitter van Young Vision, Ludo Keizer, was daarom genoodzaakt in plaats van Intwine aan te kondigen, het publiek mede te delen dat het hoofdpodium zou worden gesloten uit veiligheidsoverwegingen en dat daarom Intwine én The Partysquad niet konden optreden. De teleurstelling onder het publiek was groot.

Kunnen we nu, na afloop, zeggen dat het eerste jongerenfestival van Young Vision Fris & Fresh is geflopt?
Dat niet! Integendeel. Er is een basis gevormd voor toekomstig succes, als je het aan de jongeren van Young Vision vraagt. Ondanks de tegenslagen en het feit dat er nog veel verbeterd kan worden aan het festival en de organisatie, zijn er veel positieve punten te noemen. Het festival is van A tot Z georganiseerd door (vrijwillige) jongeren in Amersfoort; voor jongeren in Amersfoort. En er zijn veel jongeren komen opdagen die vaak moeilijk bereikt worden. Bovendien bestond het publiek uit (voornamelijk) jongeren uit vrijwel alle culturen die Nederland rijk is. Ook was '5 minutes of Fame' bijvoorbeeld een groot succes. Nadiah Polak en Luciën Badouri wonnen uiteindelijk met een zang en rap act, na door het publiek als beste te zijn beoordeeld. En hoewel het bandjessysteem niet optimaal werkte, is het wel te waarderen dat jongeren van Young Vision zich inzetten voor het beperken van drankgebruik onder jongeren en dat er geen sterke drank geschonken werd. Door goede ID-check's aan de bar uiteindelijk geen alcohol geschonken aan jongeren onder de 16 jaar.

Daarnaast moet na het brug incident van Utrecht geconcludeerd worden dat het niet anders dan verstandig was het hoofdpodium te sluiten, ondanks de grote teleurstelling van het publiek en de enorme klap voor de jongeren van de festivalorganisatie. Aan het podium konden zij juist weinig doen, gezien zij dit uitbesteed hadden...

Het eindoordeel? "Het kan beter en we hadden pech, maar er is wel bereikt!" aldus de jonge organisatoren. En "Young Vision moet meer van deze dingen organiseren en dit Fris & Fresh festival sowieso volgend jaar weer, alleen dan moet het helemaal doorgaan" was een veelgehoorde reactie onder de bezoekende jongeren. Duidelijk toch?!

Informatie: Ludo Keizer, voorzitter Young Vision. 06-18142490