Ingezonden persbericht



- persbericht -

Kunstagenda CookingArt

Een unieke samenwerking tussen topkoks en kunstenaars met een verstandelijke beperking

Beste redactie,

Graag breng ik een bijzondere kunstagenda voor 2007 onder de aandacht: CookingArt; een unieke samenwerking tussen kunstenaars met een verstandelijke beperking van zorgorganisatie Amerpoort Asvz en de beste topkoks van Nederland.

Twaalf topkoks waaronder Jonnie Boer (de Librije), Sergio Herman (Oud Sluis), Robert Kranenborg (Le Cirque), Erik van Loo (Parkheuvel), Paul Fagel (Het Arsenaal) en Hans van Wolde (Beluga) hebben speciaal voor de agenda een kunstzinnig recept ingeleverd met een persoonlijke uitleg wat voor hen de kunst van het koken is. In plaats van de gebruikelijke foto staat naast het recept een bijpassend kunstwerk waarop (een deel van) het recept is afgebeeld. Daarnaast zijn er nog tal van andere kunstwerken in de agenda te vinden. De kunstenaars lieten zich ook inspireren door de 'culinaire' hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis, prachtige gerechten uit de mooiste kookboeken en prikkels uit de eigen omgeving: een lekker diner, een fruitschaal of rondscharrelende goudfazant. Het resultaat is een collectie uitbundige kunst die kookt, borrelt en bruist. Veertig werken zijn in de agenda afgebeeld. Het voorwoord is geschreven door Will Jansen, auteur van De Culinaire Almanak en hoofdredacteur van Bouillon! Cultureel Gastronomisch Magazine.

De agenda is vanaf september 2006 voor 12,50 euro onder andere te koop bij alle Bijenkorf-vestigingen in Nederland. De agenda is naast kunstzinnig ook zakelijk en praktisch. Handig in het gebruik, met een duidelijke weekindeling. De stevige wikkelkaft kan als bladlegger gebruikt worden waardoor de gebruiker de agenda altijd openslaat bij de juiste week. Het handige elastiek zorgt ervoor dat eventuele losse vellen papier niet verdwijnen. Honderd procent van de opbrengst gaat naar nieuwe kunst- en culturele projecten voor mensen met een verstandelijke beperking; cliënten van Amerpoort Asvz. (zie voor meer info, waaronder de namen van alle koks en alle verkoopadressen; www.amerpoortasvz.nl/cookingart)

Tentoonstelling

De kunstwerken van CookingArt worden tevens van 31 augustus tot 22 oktober 2006 in museum Flehite te Amersfoort tentoongesteld. Voor deze expositie heeft het museum haar mooiste zaal beschikbaar gesteld. Ramen, nissen en wandschildering ademen nog de sfeer van het middeleeuwse herenhuis, dat van ca. 1740 tot 1974 een tabaks- en graanpakhuis was.

Presentatie kunstagenda & opening expositie

Op woensdag 30 augustus is de presentatie van de kunstagenda én de opening van de expositie in museum Flehite. Burgemeester van Vliet - Kuiper van Amersfoort neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Daarna krijgen de gasten een letterlijk culinair voorproefje van de agenda; enkele topkoks die aan de agenda hebben meegewerkt zullen een hapje verzorgen. Voor alle gasten ligt er uiteraard een gratis agenda klaar. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Ook is het mogelijk om 1 dag eerder op 29 augustus, van 13.00 tot 15.00 naar de voorbezichtiging te komen; alle kunstenaars en hun familieleden krijgen dan de mogelijkheid om het werk in Flehite te zien hangen.

We verwelkomen u graag op 30 augustus, vanaf 15.30 uur in museum Flehite in Amersfoort. Het officiële programma begint om 16.00 uur.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht