Gemeente Delft

Blijf op de fietsstrook en let op de bus!

Woensdag 30 augustus van 7.00 tot 9.00 uur deelt de gemeente Delft een ontbijt uit aan fietsers op de Buitenwatersloot. Doel van deze actie is de fietsers voor te lichten over hun veiligheid op de Buitenwatersloot na de veranderde verkeerssituatie.

Sinds 30 juni 2006 is de Buitenwatersloot, ter hoogte van het viaduct met de Provinciale weg, door middel van een poller afgesloten voor autoverkeer in beide richtingen. Bussen, fietsers en hulpdiensten blijven wel van deze route gebruik blijven maken.

Naast de poller zijn fietsstroken aangelegd voor de veiligheid en het comfort van fietsers. Hierdoor ondervinden de fietsers geen hinder van de poller zelf en het naar beneden en omhoog gaan ervan. De gemeente wil de fietsers erop wijzen dat het belangrijk is de fietsstrook goed te gebruiken en dat zij niet over de busbaan fietsen omdat er dan gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Ongeveer elke 7,5 minuut passeert er een bus uit één van beide richtingen.

Er ligt een bushalte tussen de poller en de fietsbrug naar de overzijde van de Buitenwatersloot. Fietsers moeten er dus rekening mee houden dat de bus stopt bij de halte en erop letten dat zij achter de bus blijven als deze wegrijdt. Fietsers die vanaf de fietsbrug komen moeten voorrang verlenen aan alle verkeer op de Buitenwatersloot (haaientanden).

Met deze afsluiting wordt de verkeersveiligheid op en rond dit deel van de Buitenwatersloot verbeterd. In het verleden is geprobeerd dit te bereiken door middel van het instellen van eenrichtingsverkeer, maar dat bleek niet afdoende te zijn voor de fietsers. Vooral het te hard rijden van automobilisten en het negeren van het eenrichtingsverbod veroorzaakten onveilige situaties nabij de fietsbrug.

Noot voor de redactie: (