Llink


Vluchtnummer OS 757 naar Bosnië-Herzegovina
LLiNK op Reis bezoekt Bosnië-Herzegovina

LLiNK op Reis is een eigenzinnig reisprogramma waarin Froukje Jansen en Johan Eikelboom de grenzen van het backpacken verleggen. Elke week doen ze een bijzondere en weinig voor de hand liggende bestemming aan. In de laatste aflevering reist Johan af naar Bosnië-Herzegovina, dat na de afscheiding van Joegoslavië in 1992 in een bloedige burgeroorlog verwikkeld raakte. Duizenden mensen sloegen op de vlucht voor de etnische zuivering. De rust is inmiddels teruggekeerd, maar het land staat nog steeds in het teken van wederopbouw. Johan ontdekt dat Bosnië-Herzegovina zoveel meer is dan oorlog en ellende. LLiNK op Reis Vluchtnummer OS 757 naar Bosnië-Herzegovina is woensdag 30 augustus om 21:25 te zien op Nederland 3.

Johan bezoekt de stad Mostar en de wereldberoemde Stari Most. De brug, gebouwd in de 16e eeuw, verbond de moslim- en orthodox christelijke bevolking met elkaar, die elk aan één kant van de rivier de Neretva woonden. Tijdens de burgeroorlog werd de brug compleet verwoest. Wat ooit een symbool was voor verbintenis, werd een symbool van etnische verdeeldheid. Tijdens zijn bezoek is hij aanwezig bij een bijzondere traditie: springen van de 21 meter hoge Stari Most!

Bosnië-Herzegovina wordt in het zuiden als het ware platgedrukt door haar buurlanden Kroatië en Servië-Montenegro. Het land heeft dan ook een piepklein stukje kuststrook van 23 kilometer aan de Adriatische zee. Maar het is zeker een bezoek waard en Johan toog dan ook naar het zonnige plaatsje Neum. Dat Bosnië-Herzegovina ook een prachtige groene natuur heeft, blijkt als Johan verder het land intrekt. Hij gaat wildwaterraften op de rivier de Una. In de vallei van Visoko ontmoet hij Semir Osmanagi . Deze amateur-archeoloog deed een wereldse ontdekking: Osmanagi vond na uitgebreid onderzoek en speurwerk drie prehistorische piramides.

In een land waar ruim twaalf jaar geleden nog een hevige burgeroorlog woedde, kan niet aan dat feit voorbij worden gegaan. Johan heeft een hele bijzondere ontmoeting met Fikret Alic. Hij werd het gezicht van de verschrikkingen nadat een opname van hem en zijn uitgehongerde lichaam achter prikkeldraad de wereld over ging. Fikret neemt Johan mee naar de plek waar hij toen heeft vastgezeten.

LLiNK op Reis is 30 augustus 2006 om 21.25 uur te zien op Nederland 3. LLiNK op reis is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.

Beeldmateriaal in hoge resolutie is te vinden op:

http://www.llink.nl/Beeldmateriaal.133.0.html