Llink


De foto die de wereld schokte
Het verhaal van Fikret Alic in LLiNK op Reis Bosnië-Herzegovina

Fikret Alic werd in 1992 hét symbool van de Balkanoorlog. De foto van zijn uitgehongerde lichaam achter prikkeldraad ging de hele wereld over. De islamitische Fikret zat vast in een kamp van de Bosnische Serviërs in Trnopolje. De foto bracht een enorme schok teweeg; het deed de wereld herinneren aan de gruweldaden uit de Tweede Wereldoorlog. Het waarheidsgehalte van de foto werd echter in twijfel getrokken. In het slot van LLiNK op Reis heeft Johan Eikelboom een bijzondere ontmoeting met Fikret, die hem zijn kant van het verhaal vertelt. Hij neemt Johan mee naar de plek waar de beruchte foto is genomen. LLiNK op Reis Vluchtnummer OS 757 naar Bosnië-Herzegovina is woensdag 30 augustus om 21:20 te zien op Nederland 3.

Fikret wist aan de dood te ontsnappen. Toen vrouwen op een dag werden weggevoerd uit het kamp, wist hij gehuld in vrouwenkleding ongezien weg te komen. Na lange omzwervingen en geholpen door mensensmokkelaars, belandde Fikret uiteindelijk in Denemarken, waar hij asiel kreeg. Fysiek was hij zwaar mishandeld en mentaal helemaal kapot. Dag en nacht droeg hij het trauma van de burgeroorlog met zich mee.

Toch nam Fikret in 1998 een moedig besluit: hij ging terug naar Bosnië-Herzegovina. Terug naar z'n moederland waar hij een nieuwe start wil maken. Anno 2006 is er veel veranderd. Bosnië-Herzegovina werkt hard aan de toekomst. Fikret leert om te gaan met z'n trauma's en wraakgevoelens. Hij kijkt liever niet terug naar het verleden en is opmerkelijk genoeg vergevingsgezind en kent geen wrok. In 2002 werd hij de trotse vader van een zoon. Hij is vastberaden om hem op te laten groeien in een vredig Bosnië-Herzegovina.

LLiNK op Reis is 30 augustus 2006 om 21.20 uur te zien op Nederland 3. LLiNK op reis is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


---

EINDE PERSBERICHT

Beeldmateriaal in hoge resolutie is te vinden op:

http://www.llink.nl/Beeldmateriaal.133.0.html