Minister uit Mozambique bezoekt Vitens

Vitens
http://www.vitens.nl/

Deze week ontvangt drinkwaterbedrijf Vitens een delegatie uit Mozambique, waaronder de minister van Public Works and Housing, de heer Felicio Zacarias. Later deze week is de delegatie te gast bij de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw A.M.A. van Ardenne-Van der Hoeven en de provincie Gelderland. De delegatie is bij Vitens op bezoek om te leren van de wijze waarop Vitens als drinkwaterbedrijf samenwerkt met andere organisaties op het gebied van water.

In Nederland is schoon water de gewoonste zaak van de wereld. In Mozambique is dit niet het geval. Drinkwaterbedrijf Vitens is sinds oktober 2004 actief in Mozambique om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de drinkwatervoorziening in vier steden. In de steden Maxixe, Inhambane, Chokwé en Xai-Xai heeft slechts 1 op de 3 mensen toegang tot kraanwater. Bovendien is dit kraanwater lang niet altijd van de kwaliteit die we in Nederland normaal vinden.

Schoon water voor 500.000 mensen
Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland.In Mozambique worden ongeveer 500.000 mensen voorzien van veilig schoon water. Dit gebeurt op niet-commerciële basis, door kennis en kunde over te dragen aan drie lokale waterbedrijven en door concrete drinkwaterprojecten die onder meer betaald worden door de financiële bijdragen van klanten van Vitens (via het fonds Water for Life).

Publiekprivate samenwerking
Het ministerie van Buitenlandse zaken stelt voor het Vitens-project in Mozambique geld beschikbaar voor onder meer materiaal, vervoer en gereedschappen. De instantie FIPAG (de eigenaar van de drinkwaterinfrastructuur in Mozambique) ontving een lening van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank voor het opknappen en uitbreiden van de bestaande drinkwatervoorziening in de vier steden. Een deel van de lening wordt ingebracht in de samenwerking en wordt gebruikt voor de opleiding van medewerkers van drie waterleidingbedrijven. Zo leveren de Nederlandse overheid, FIPAG en Vitens ieder een bijdrage aan deze publiekprivate samenwerking. Het gemeenschappelijke doel is het creëren van zelfstandige waterleidingbedrijven die veilig en schoon drinkwater leveren aan alle bewoners tegen een betaalbare prijs.

Stichting Water for Life
Concrete drinkwaterprojecten, waarvan de bevolking direct profiteert, worden onder meer betaald uit het fonds Water for Life. Vitens richtte dit fonds twee jaar geleden op. Klanten van Vitens hebben de mogelijkheid een financiële bijdrage te geven voor de activiteiten die voortkomen uit de projecten van Vitens in het buitenland. Dit bedrag wordt door de stichting Aqua for All verdubbeld. Bij de jaarafrekening stuurt Vitens een speciale flyer mee om klanten op het fonds te attenderen. Water for Life wordt beheerd door een onafhankelijke stichting met een zelfstandig bestuur.

Duurzame samenwerking
Mede dankzij de bijdrage van Water for Life plukken ruim een half miljoen inwoners van de middelgrote steden in Mozambique nu al de vruchten van de samenwerking. Peter van den Horn en Astrid van Haren van Vitens helpen ter plaatse bij de uitwerking van de plannen. 'We willen voorkomen dat het geld wegsijpelt door ondoordachte investeringen. Het moet om duurzame bestedingen gaan', aldus Van den Horn. 'Door de mensen die het kunnen betalen aan te sluiten op het leidingnet krijgen de waterbedrijven meer inkomsten. Als ze financieel wat ruimer in hun jas zitten, is het mogelijk de armen te helpen met sociale waterprojecten. Zo slaan we meer vliegen in één klap', constateert Van Haren.

Vitens schoolt ondertussen het lokale personeel hoe ze hygiënischer kunnen werken. Van den Horn: 'Met water omgaan, vereist netheid. Maar we kunnen niet gelijk dezelfde milieu- en kwaliteitseisen stellen als in Nederland. Onze eerste prioriteit is om meer mensen aan kraanwater te helpen.' Uit het fonds van Water for Life realiseert Vitens nieuwe tappunten op de meest urgente plekken. Van Haren: 'We hebben inmiddels een wijk in Xai-Xai van water voorzien. Dat was reden voor een feestje. De televisie in Mozambique heeft opnamen gemaakt. De vrouwen uit de wijk dansten om de fontenario.Praktische hulp heeft een grote impact.'

Projectinformatie
Project: drinkwatervoorziening in Chokwé, Xai-Xai, Inhambane en Maxixe Populatie: 500.000 mensen
Contract: publiek-privaat partnership Vitens, FIPAG (National AssetHolding and Investment Fund) en Nederlandse Ambassadein Maputo
Budget: 2,7 miljoen euro
Financiering: ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking (DGIS), NederlandseAmbassade, FIPAG, Vitens en de stichting Water for Life in samenwerking met de stichting Aqua for All
Doel: drie waterleidingbedrijven opzetten
Activiteiten: verbeteren van de dagelijkse bedrijfsvoering van de lokale waterleidingbedrijven

EINDE BERICHT