Gemeente Arnhem

Stemmen in een willekeurig stemlokaal nu ook in Arnhem (29-08-2006)

Het College van B&W van Arnhem wil bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november deelnemen aan het experiment stemmen in een willekeurig stembureau (SWS). De gemeenteraad zal zich hierover binnenkort uitspreken.

Het stemmen in een willekeurig stembureau houdt in dat de kiezer binnen zijn eigen gemeente op de dag van de stemming zelf bepaalt in welke stembureau hij zijn stem uitbrengt. Het wordt de kiezer dus veel makkelijker gemaakt om zijn stem uit te brengen. Een ander voordeel is dat je via de stempas iemand kunt machtigen in heel Arnhem. Dit is met de stempas niet meer gebonden aan het eigen stemdistrict.

Al bij drie eerdere verkiezingen zijn er in Nederland experimenten met SWS gehouden. Bij het laatste experiment, met de gemeenteraadsverkiezingen in maart, hebben 239 gemeenten deelgenomen. De ervaringen waren zeer positief. Een voorstel om deze manier van stemmen voortaan bij alle verkiezingen in te voeren ligt inmiddels bij de Tweede Kamer.

Het is bij SWS nog belangrijker geworden om de oproepingskaart niet kwijt te raken! Het is namelijk niet mogelijk om op de dag van stemming een vervangende oproepingskaart uit te schrijven als de originele kaart is zoekgeraakt. Dit is om te voorkomen dat er in twee stembureaus gestemd kan worden. Een vervangende stempas moet dus tijdig bij bureau verkiezingen op het gemeentehuis worden aangevraagd.

Het blijft met SWS mogelijk om in een andere gemeente te stemmen. Bij bureau verkiezingen van de gemeente Arnhem kan daarvoor een zogenaamde kiezerspas aangevraagd worden.

OneStat.com Web Analytics