Gemeente Arnhem

Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning in 2007 (29-08-2006) O p 1 januari 2007 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Deze wet is een bundeling van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en onderdelen uit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) die de gemeente gaat uitvoeren. Hieronder vallen veel individuele voorzieningen voor mensen met een beperking. Het gaat bijvoorbeeld om de woon-, rolstoel- en vervoersvoorzieningen (de voormalige Wvg-voorzieningen), maar ook om de Hulp bij het huishouden (was voorheen Abwz huishoudelijke verzorging).

De uitgangspunten voor het gemeentelijk voorzieningenbeleid worden opgenomen in een gemeentelijke verordening. Omdat het hier om deels nieuwe wetgeving en nieuwe taken voor de gemeente gaat, heeft het gemeentebestuur voorgesteld om het jaar 2007 als overgangsjaar te beschouwen. Dit betekent dat zoveel mogelijk de bestaande uitvoering van de Wvg-voorzieningen en van de voormalige Awbz-voorziening Huishoudelijke Verzorging gehandhaafd blijven.

Hulp bij het huishouden
Voor de Hulp bij het huishouden betekent dit dat het huidige aanbod en het aantal zorguren voor de bestaande klanten vanuit de Awbz in het overgangsjaar 2007 gehandhaafd blijven. In de gemeentelijke aanbesteding is ernaar gestreefd dat de bestaande thuiszorgaanbieders in 2007 hun dienstverlening kunnen voortzetten.

Persoonsgebonden budget
Het persoonsgebonden budget (PGB) voor Hulp bij het huishouden blijft zoals voorheen in de Awbz voor de huishoudelijke verzorging gehandhaafd. Vanaf 2007 is het nu mogelijk om een persoonsgebonden budget (PGB) voor de woon-, rolstoel- en vervoersvoorzieningen aan te vragen. Dit was voorheen niet het geval.

Eigen bijdrage
In verband met het overgangsjaar 2007 wordt voor de voormalige Wvg-voorzieningen nog geen eigen bijdrage in 2007 opgelegd. Het eigen bijdragebeleid voor de huishoudelijke verzorging zoals dit werd toegepast in de Awbz, blijft gehandhaafd. Maar of u nu één of meerdere zorgvoorzieningen ontvangt, de inkomensafhankelijke eigen bijdrage blijft hetzelfde bedrag. Dit bedrag is overigens fiscaal aftrekbaar. De gemeente Arnhem helpt in samenwerking met Passade en de SWOA mensen met extra medische uitgaven bij het invullen van belastingformulieren voor belastingteruggave.

I nspraak en besluitvorming
Een concept van deze Verordening heeft 10 weken ter inzage gelegen voor inspraak. De inspraakreacties zijn grotendeels verwerkt in de Verordening die nu ter besluitvorming aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De reacties waren deels een verzoek om verduidelijking en deels inhoudelijk van aard. Een aantal inspraakreacties wordt meegenomen bij de uitwerking van het voorzieningenbeleid. Deze uitwerking op detailniveau wordt door het college in oktober/november in het Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning vastgesteld. Bij de uitwerking van het voorzieningenbeleid worden vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties betrokken. De Verordening wordt behandeld in de vergaderingen van de raadscommissie Maatschappelijke Ondersteuning op 11 en 18 september en in de Gemeenteraad op 25 september.

OneStat.com Web Analytics