Gemeente Kerkrade

30-08-2006

30.08.06:Project `thuis oud worden kan, in Kerkrade' van start

Gisteren is in Kerkrade het project `Thuis oud worden kan, in Kerkrade' van start gegaan.Wethouder Ralf Krewinkel luidde tijdens de startbijeenkomst samen met vertegenwoordigers van Seniorenraad Kerkrade en Welzijnsstichting Impuls de start in door een drempel symbolisch te slechten.
Uit onderzoeken blijkt dat ouderen langer zelfstandig willen blijven wonen in hun eigen huis. Met eenvoudige aanpassingen is dat vaak ook mogelijk. Je denkt er niet meteen aan, maar bij de bouw of verbouw van je huis kun je al rekening houden met het `levensloopbestendig' maken van je huis.
In de gemeente Kerkrade start daarom het project `Thuis oud worden kan, in Kerkrade'. Dit project is gericht op oudere huiseigenaren. Het wil hen bewust maken van de mogelijkheden om ook op latere leeftijd nog zelfstandig te kunnen wonen in het eigen huis.

Samenwerkingsproject
Het idee voor het project - afkomstig uit de provincie Noord-Brabant - is voorgedragen door de Seniorenraad Kerkrade. De gemeente Kerkrade heeft dit idee dankbaar opgepakt. Wethouder Krewinkel:"Het is belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen". Op verzoek van de provincie vindt het project gezamenlijk plaats in zowel Kerkrade als Heerlen. De afstemming over het werk vindt plaats in een gezamenlijke projectgroep. Hierin zitten vertegenwoordigers van de Seniorenraad Kerkrade, Spark Result, welzijnsorganisatie Impuls, de stichting Dienstverlening Ouderen in Heerlen en wethouder Krewinkel namens de gemeente Kerkrade. De uitvoering van het project is in handen van Impuls in Kerkrade en de SDOH in Heerlen.

Woningonderzoek
Via de gemeente Kerkrade worden de eigenaar-bewoners uit achtereenvolgens Bleijerheide, Waubacherveld en Terwinselen - met enige tussenpozen - uitgenodigd om deel te nemen aan het gratis en vrijblijvend woningonderzoek. Als u besluit om mee te doen worden, op basis van een in te vullen vragenlijst, mogelijke knelpunten in uw huis in beeld gebracht. Vervolgens ontvangt elke deelnemer een woonverbeteradvies. Hierin staat hoe de woning eventueel aangepast kan worden, met als doel om er zo lang mogelijk te kunnen blijven wonen. Dit onderzoek gaat niet over woningaanpassingen voor lichamelijk gehandicapten. Daarvoor zijn andere maatregelen en instanties verantwoordelijk.

Vrijwilligers nodig
Voor de uitvoering van het project `Thuis oud worden kan, in Kerkrade', zijn vrijwilligers nodig . Deze zorgen voor de verspreiding van de vragenlijsten en gaan de mensen helpen bij het invullen van de vragenlijst.
Informatie kan worden ingewonnen bij Arno Kreuwers van Impuls op telefoonnummer 045 - 545 63 51.