Unicef



Kenia: onderwijs en bewustwording in strijd tegen vrouwenbesnijdenis 30 augustus 2006, Nairobi, Kenia - In veel landen, zeker in het Oosten van Afrika, worden veel meisjes nog steeds besneden. Bij vrouwelijke besnijdenis wordt (een gedeelte van) de genitaliën verwijderd. Een even gevaarlijke als pijnlijke ritueel waar ze vaak de rest van hun leven last van blijven houden. De afgelopen jaren is in Kenia het aantal meisjes dat besneden wordt met bijna eenderde afgenomen. Unicef zet zich wereldwijd al jaren in om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan.

Een schoolmeisje op de basisschool Ruthimitu in Nairobi, Kenia. Meer meisjes naar school helpen is een belangrijk middle om een eind te maken aan vrouwenbesnijdenis. Foto: Unicef Kenia, Furrer

Een schoolmeisje op de basisschool Ruthimitu in Nairobi, Kenia. Meer meisjes naar school helpen is een belangrijk middle om een eind te maken aan vrouwenbesnijdenis. Foto: Unicef Kenia, Furrer

Er zijn verschillende oorzaken voor de daling: meer en beter onderwijs, een grotere bewustwording bij vrouwen en druk van buitenaf. Maar zeker ook vanwege de introductie van de 'besnijdenis nieuwe stijl'.

Daling, maar zorg blijft De dalende cijfers komen uit een onderzoek van Unicef en zijn al enige tijd bekend. Het onderzoek bevatte, naast de hoopgevende daling, ook twee conclusies die minder positief zijn. Ten eerste het percentage Keniaanse meisjes en vrouwen tussen de 15 en 49 dat besneden is: 33 procent. Daarnaast bleek dat besnijdenis nog steeds voorkomt in 60 van de 75 Keniaanse districten.

De daling is vooral toe te schrijven aan een alternatief ritueel dat de culturele betekenis behoudt, maar waarbij de daadwerkelijke besnijdenis achterwege blijft. Maar er zijn meerdere reden voor de daling. Meer nadruk op educatie zodat meisjes en (jonge) vrouwen meer kennis vergaren over besnijdenis, is een belangrijk speerpunt van Unicef. Hogeropgeleide vrouwen zullen hun dochter minder snel het pijnlijke ritueel laten ondergaan.

Discussie stimuleren
Daarnaast traint Unicef in samenwerking met lokale organisaties medische hulpverleners om besneden vrouwen beter te begeleiden rondom de, voor hen vaak pijnlijke, geboorte. Ook wordt er psychologische hulp geboden.

Op een ander terrein is Unicef ook actief door discussies te stimuleren binnen lokale gemeenschappen over het heikele onderwerp. Mensen moeten uit zichzelf tot de conclusie komen dat besnijdenis vaak ernstige gevolgen heeft voor meisjes en vrouwen.

Tijdens deze bijeenkomsten wordt ook altijd door een imam een heel belangrijk misverstand weggenomen. Het ritueel gaat namelijk tegen de wil van de Islam in, iets wat velen niet weten. Uitspraken van onder andere imams doet de druk toenemen op de mensen die de besnijdenis uitvoeren. Steeds vaker stoppen zij uiteindelijk met hun praktijken.

Nooit te oud om te leren De tachtigjarige Isnino Shuria is hier een voorbeeld van. "Vanaf mijn zeventiende besneed ik meisjes, tot acht jaar geleden", vertelt ze. "Eerst luisterde ik niet naar de imam, maar nadat hij me drie keer had bezocht, was ik overtuigd en besloot ik te stoppen."

Tegenwoordig helpt Isnino als vroedvrouw. De lokale gemeenschap ondersteunt haar zodat zij, vanwege de gederfde inkomsten, toch in haar onderhoud kan voorzien. Isnino lacht: "Op m'n tachtigste breng ik baby's op aarde. Dat is veel beter!"