Ingezonden persbericht


Dat consumenten teveel 'kosten koper' betalen bij de aankoop van een woning of appartement is niet altijd duidelijk. Dat ligt in het feit dat veel van die kosten een verborgen kostenverhogend element hebben. Een verhaal over de taxatierapporten maffia...

Taxatierapporten maffia

(QWP Landelijk Wed, 30 Aug 2006 09:55:00 GMT) - Voor de koop van een woning is in de regel een hypotheeklening van de bank nodig. Zo ook bij het oversluiten van een hypotheek of voor het bijlenen met het oog op een verbouwing. Bancaire normen vereisen hiervoor echter een taxatierapport van een erkende taxateur. Deze beroepsgroep der makelaars vindt haar erkenning door registratie in landelijke registers, waardoor zij -en zij alleen- een voor de bank acceptabele taxatie mogen uitbrengen in schriftelijke vorm: het taxatierapport. Nou wil het zo zijn dat de tarieven voor een taxatierapport kan oplopen tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de getaxeerde waarde van de woning. De aanbieders van taxatierapporten zijn er legio en daar waar de tarieven van makelaars zijn vrijgegeven, blijkt dat in de praktijk ook zo te zijn. Dat is niet perse in positieve zin het geval. Vereniging Eigen Huis claimt dat het niet mogelijk is om tegen een vast tarief een taxatierapport aan te bieden en heeft voor hun leden dan ook een voordeelservice voor taxatierapporten van 1,1 promille van de getaxeerde waarde. Dat daar nog additionele kosten en BTW bijkomt is niet meteen duidelijk. Vreemder nog is dat precies dezelfde taxatie bij andere aanbieders wel tegen een vast tarief wordt aangeboden en dat het ook nog eens een veel lager tarief is. Maar er is meer aan de hand in de markt van de dames en heren taxateurs. Retourprovisies, leadgeld en bonussen worden uitgekeerd aan hypotheekadviseurs die taxatierapporten aanvragen bij sommige bureaus in makelaarsland en die werken allen kostprijsverhogend voor de eindgebruiker...de consument die een hypotheek van de bank krijgt. 'Taxatierapport maffia' is de gekscherende term in het jargon der makelaars. In het kader van de wet Financiele Diensten zou dat niet moeten mogen of kunnen. Niet dat Verenging Eigen Huis, de AFM of NMA hier iets mee doen. Een kwestie van prestige of eigenlijk gezichtsverlies?

Meer informatie over 11 Makelaars B.V.

De Taxatieshop Nederland is een onafhankelijk makelaarsbedrijf, lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De landelijk opererende organisatie kent maar 1 dienst: het leveren van NVM taxatierapporten tegen vaste lage prijzen aan consumenten.

Vragen over dit persbericht kunt u stellen aan
Niels Eering
T: 0800 2250800(gratis)
E: niels.e@detaxatieshop.com

Bedrijfsgegevens
11 Makelaars B.V.
Amstelboulevard 134 (Hoofdkantoor - Nederland)
1096 HL Landelijk
Nederland

T: 0900 - 333 22 11 (10 ct/min)
F: 020 - 463 67 35
E: info@11makelaars.nl

Trefwoorden voor dit persbericht:

taxatie, taxatierapporten, taxatietarieven, taxatievergelijk, nvm, taxateurs, makelaars