Waterschap Noorderzijlvest


Afname wateroverlast in zicht
30-8-2006

In de afgelopen periode is in het hele land veel neerslag gevallen, ook in het beheergebied van het waterschap Noorderzijlvest. Met name de hevige regenval van de afgelopen dagen heeft gezorgd voor hoge waterstanden in het hele gebied, die oplopen tot 50 centimeter hoger dan normaal. Niet alleen het water in sloten en kanalen staat erg hoog, ook het water op de landerijen wil op plaatsen moeilijk de weg naar de sloten vinden.

Maatregelen
Waterschap Noorderzijlvest houdt de situatie in het gebied nauwlettend in de gaten en neemt alle maatregelen die nodig zijn om de situatie zo snel mogelijk te verbeteren. De weersverwachting voor de komende dagen laat nog wel regen zien, maar de verwachtte hoeveelheden zijn dusdanig dat met de maximale pompcapaciteit van de gemalen ook een groot deel van de huidige overlast weg kan worden gepompt.

Lasten verdelen
Voor het waterschap is het van belang om lokale wateroverlast zoveel mogelijk over het gehele gebied te verdelen. Het gebied bestaat uit diverse polders en boezemgebieden en bovendien kent het boezemgebied in Noord-Groningen vanwege de bodemdaling door aardgaswinning ook nog meerdere waterpeilen.

Spuien bij laag tij
Het teveel aan water vanuit de polders wordt weggepompt naar de boezem; vanuit de boezem wordt het vervolgens geloosd op de Waddenzee en de Eems. Dat lozen of spuien op zee kan alleen wanneer het water op zee lager staat dan het water landinwaarts, dus bij laag tij. Daarom kan er slechts twee keer per dag worden gespuid.

Verbetering binnen enkele dagen
Het water uit de polders gaat naar de boezem, maar het kan voorkomen dat de wateroverlast in het boezemgebied groter dreigt te worden dan in een polder. Op zon moment is het nodig de afvoer vanuit die polder te verminderen.
Het waterschap stemt de benodigde maatregelen in de diverse gebieden goed op elkaar af, zodat de overlast in het hele gebied zo snel mogelijk zal verdwijnen. Naar verwachting zal binnen enkele dagen de situatie sterk verbeteren.