Gemeente Helden

Samen werken aan veiligheid

Samenwerking ondernemers, politie en brandweer moet leiden tot Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bedrijventerrein Beringe e.o. in de gemeente Helden

Ondernemers, politie, brandweer, gemeente en dorpsoverleg Beringe gaan intensief samenwerken om de veiligheid op bedrijventerrein Beringe e.o. in de gemeente Helden te vergroten. Op initiatief van ondernemersvereniging Ondernemend Beringe wordt in de komende maanden een plan van aanpak opgesteld dat moet leiden tot het Keurmerk Veilig Ondernemen. De eerste stap tot dit keurmerk is het tekenen van een intentieverklaring op maandag 28 augustus 2006 door de ondernemers, politie, brandweer, gemeente en dorpsoverleg tijdens een bijeenkomst van de ondernemersvereniging bij buffetrestaurant De Hoove in Beringe.

In 2006 is het project Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor het bedrijventerrein Beringe e.o. van start gegaan met als doel gezamenlijk de veiligheid op het bedrijventerrein en het omliggende gebied in Beringe te vergroten. Het bedrijventerrein Beringe is een bedrijventerrein waar vrijwel elke ondernemer in meer of mindere mate te maken heeft met diefstal, inbraken of overlast. Een gemeenschappelijk probleem waar alleen iets aan gedaan kan worden wanneer er samengewerkt wordt tussen de ondernemersvereniging, gemeente, politie, brandweer en MKB-Nederland. Door ondertekening van de verklaring spreken de partners de intentie uit de veiligheid op het bedrijventerrein te vergroten. Daarnaast hopen zij het ondernemersklimaat en de aantrekkelijkheid van het bedrijventerrein te verbeteren.

Stappenplan

Om een goed en duidelijk beeld te krijgen van de huidige situatie, zal allereerst de veiligheid in kaart worden gebracht. Hierna kunnen doelstellingen en verbeteracties worden opgesteld die leiden tot een concreet plan van aanpak. Dit stappenplan geeft aan hoe de gemeente, politie, brandweer, ondernemers en dorpsoverleg er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat de overlast door criminaliteit, brandstichting of vernieling af zal nemen op het bedrijventerrein en in het omliggende gebied. Dit moet leiden tot een praktisch overzicht van maatregelen die de partijen samen gaan uitvoeren! Dit kunnen maatregelen zijn op het gebied van brandveiligheid en het tegengaan of terugdringen van inbraken, maar ook met betrekking tot het tegengaan of terugdringen van vernieling en andere vormen van overlast. MKB-Limburg begeleidt bedrijventerreinen in dit traject.

Certificering

Als het bedrijventerrein Beringe e.o. voldoet aan de eisen die het Keurmerk Veilig Ondernemen stelt, volgt een certificering. Zodra het certificaat is toegekend zullen de partijen ook een uitvoeringscontract ondertekenen, waarmee zij verklaren de maatregelen en procedures, zoals beschreven in het stappenplan, uit te gaan voeren.

22-8-2006 10:11