Gemeente Den Haag

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) stelt ruim 250.000 beschikbaar voor initiatieven en ideeën van bewoners of organisaties uit de stad. De wethouder wil met dit geld bewonersinitiatieven financieel ondersteunen. Deze initiatieven moeten vooral betrekking hebben op de sociale samenhang in de wijk en het moet om een fysieke investering gaan. Dat wil zeggen: iets tastbaars.

Bewoners weten heel goed wat de sterke en zwakke elementen zijn in hun directe woonomgeving. Die kennis kan de gemeente van groot nut zijn, aldus de wethouder. Marnix Norder wil bewoners die hun kennis van de wijk willen omzetten naar concrete verbeterplannen graag ondersteunen. Daarvoor heeft hij een projectregeling ingesteld onder de naam Steentje bijdragen. Voor idee-ontwikkeling en concrete initiatieven die bijdragen aan de fysieke kwaliteit van de woonomgeving is ruim 250.000 beschikbaar.

Zo werkt het
Bewoners kunnen voorstellen voor verbetering indienen voor een project in de wijk. Het idee moet een aanvulling zijn op bestaande maatregelen of verbeteringen die al gedaan zijn. Zo is het geld niet bedoeld om bijvoorbeeld een lantaarnpaal te vervangen. Maar bijvoorbeeld wel voor een wijktheater, een jeugdsportschool of kunst in de openbare ruimte omdat daarmee de sociale samenhang in de wijk verbetert. Voordeel van deze regeling is dat de gemeente de uitvoering van het project op zich neemt. Bewoners hebben wel invloed op het plan maar krijgen niet zelf de verantwoordelijkheid over het geld en de uitvoering van het plan.

Uitgangspunten

- Belangrijk is dat het project vernieuwend is;
- De bewoners moeten aantoonbare zeggenschap hebben bij de ontwikkeling en uitvoering van het project;

- Het project moet een toegevoegde waarde in de omgeving hebben;
- De overige bewoners moeten het eens zijn met de ideeën.

Hagenaars kunnen het hele jaar door projecten indienen. Zowel individuele personen als organisaties kunnen aanvragen indienen. Naast de inhoudelijke beoordeling geldt wie het eerst komt, het eerst maalt. Aanvragen indienen bij wethouder Norder. Kijk op www.denhaag.nl, plannen en projecten voor meer informatie.