Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

30-8-2006

Staatssecretaris Van Geel ontving op dinsdag 29 augustus Johan Roos en Sander Ansems met hun biobrandstofauto. De twee studenten reden eerder dit jaar van Leeuwarden naar Peking (30.000 kilometer) en gebruikt daarvoor zoveel mogelijk puur plantaardige olie. Een reis met een boodschap die Van Geel een inspiratie en motivatiebron voor iedereen vindt.

Staatssecretaris van Geel met Johan Roos en Sander Ansems Roos en Ansems waren naar VROM gekomen op uitnodiging van de staatssecretaris. Hij sprak op 9 mei via een webcam met de twee die toen net in China aankwamen. Van Geel gaf aan jaloers te zijn op de manier waarop de twee het milieu leuk en spannend maken. De uitnodiging hield ook in dat de studenten hun boekhouding van hun CO2-verbruik lieten zien. "Die is prima in orde", zo stelde Van Geel tevreden vast.

Maatregelen tegen stijgende uitstoot CO2
De staatssecretaris ook content over de compensatie voor het gebruik van onder meer diesel als er even geen plantaardige olie voorhanden was. Dit gebeurde bij de bootreis van Italië naar Griekenland en de vliegreis terug. Van Geel sprak over maatregelen die worden ingezet om de stijgende uitstoot van CO2 te stoppen. "We zetten in op betere brandstoffen, betere auto's en het gebruik ervan", aldus Van Geel. De bewindsman ziet dit gebeuren via invulling van Europese richtlijnen, belastingsmaatregelen, toepassingen in het verkeer en het programma het nieuwe rijden.

Duurzaamheid en innovatie
Ook sprak Van Geel over de duurzaamheid van biobrandstoffen en het in gang zetten van innovatie van betere biobrandstoffen. "De verwachting is dat deze biobrandstoffen een CO2-emissiereductie met een maximum van rond de negentig procent kunnen realiseren", aldus Van Geel

Trees for travel
De studenten ontvingen namens Trees for travel, dat met de twee samenwerkte aan dit project, een biocertificaat. Daarnaast kondigde de organisatie aan bomen te planten in de Maleisische deelstaat Sabah ter compensatie van het gebruik van de boot en het vliegtuig.