Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

30-8-2006

Unitbouw - die vooral voor tijdelijke bouw wordt toegepast - kan, net als andere bouwmethoden, brandveilig worden gebruikt. Bij enkele vormen van unitbouw is echter, ter waarborging van het brandveilig gebruik, extra aandacht nodig voor de naleving van de brandveiligheidseisen. Dit betreft unitbouwcomplexen die bestaan uit gestapelde units of uit units die zijn omsloten met een schilconstructie (gevelbekleding en/of een dak) en die gebruikt worden voor het huisvesten van minder zelfredzame personen of van personen die niet zelfstandig kunnen vluchten.

Dat schrijft minister Dekker van VROM - mede namens haar collega's Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Unitbouw wordt onder meer toegepast bij cellenbouw, in de zorg en in het onderwijs. Minister Dekker zal gemeenten, eigenaren, gebruikers en bouwers wijzen op de aandachtspunten die brandveiligheid kunnen borgen.

De aandachtspunten betreffen de holle ruimtes en een eventuele schilconstructie. De holle ruimtes kunnen bijdragen aan versnelde uitbreiding van brand wanneer de brand of rook in de holle ruimtes kan dringen omdat deze dan als een soort trekgat gaan fungeren. De kans dat de brand in de holle ruimte kan dringen neemt toe als er openingen zijn in brandwerende scheidingswanden als deze onvoldoende brandwerend zijn afgewerkt door bijvoorbeeld slechte montage of beschadiging.

In een handreiking aan gemeenten, eigenaren, gebruikers, bouwers en installateurs geeft de minister het belang aan van het voldoen aan de geldende brandveiligheidseisen. Kleine aantastingen van de brandcompartimentering kunnen snelle branduitbreiding en rookverspreiding tot gevolg hebben. Deze aantastingen kunnen zijn ontstaan tijdens de ontwerp-, bouw- of gebruiksfase van het unitbouwcomplex. Het is daarom van belang dat bestaande unitbouwcomplexen, met name die complexen waar mensen gehuisvest zijn die niet zelfstandig kunnen vluchten, op bovengenoemde punten worden nagezien. Omdat voor de borging van de brandveiligheid een goede samenhang noodzakelijk is tussen bouwkundige, organisatorische en personele maatregelen richten de aanbevelingen in deze handreiking zich op al deze aspecten.

Download


Zie het origineel


* Brief van de minister (Word, 82 KB)

* Handreiking borging brandveiligheid unitbouw (Word, 490 KB)