Siemens

Persbericht

0608.825

Den Haag, dinsdag 29 augustus 2006

Siemens koppelmodule voor aansluiting AS-Interface-netwerk op Profibus en internet

Siemens heeft voor AS-Interface-netwerken de nieuwe koppelmodule DP/AS-i Link Advanced op de markt gebracht. Met deze netwerkovergang is een AS-Interface-netwerk voor het laagste segment bij industriële automatisering aan te sluiten op een Profibus-DP-netwerk. De nieuwe netwerkovergang ondersteunt de AS-i-specificatie 3.0. Als koppelmodule zijn van deze netovergang twee varianten leverbaar. De ene is een enkelvoudig werkende master in een AS-i-netwerk, de andere functioneert als dubbelwerkende master voor netwerken met een groter aantal AS-i-slaves. Nieuw bij de koppelmodule is het volledig grafische bedieningsdisplay en de geïntegreerde webserver. Met dezelfde specificatie voor het AS-Interface-gedeelte levert Siemens naast de DP/AS-i Link Advanced ook een netwerkovergang in twee uitvoeringen voor koppeling van een AS-Interface-netwerk met Profinet IO.

De DP/AS-i Link Advanced functioneert als master in een AS-i-netwerk en als slave in een Profibus-DP-circuit. Op die manier vormt de nieuwe netwerkovergang een interface voor alle aangesloten sensoren en actuatoren in het AS-i-netwerk naar bovenliggende netwerkconfiguraties. Het volledig grafische bedieningsdisplay in het front vereenvoudigt het inbedrijfstellen van de aangesloten AS-i-keten. Met de koppelmodule kan men de parameters instellen voor alle aangesloten digitale en analoge slaves. Ook de complete I/O-test is op de koppelmodule uit te voeren. Tijdens bedrijf ziet de gebruiker op het display gedetailleerde diagnose-informatie. Hiermee is een eventuele storingsoorzaak te lokaliseren waardoor stilstandstijden van een installatie aanzienlijk zijn te verminderen. De DP/AS-i Link Advanced is uitgevoerd met een extra Ethernet-aansluiting. Wanneer men deze aansluit op een pc kan men via een standaardbrowser bovengenoemde inbedrijfstellings- en servicefuncties ook op de pc uitvoeren. Bovendien kan de pc zich ook op grote afstand bevinden, bijvoorbeeld bij een servicecentrum of een machinefabrikant, die via internet service levert.

Met de DP/AS-i Link Advanced schakelt Siemens over naar de vernieuwingen, die mogelijk zijn op basis van de AS-Interface-specificatie 3.0. Nieuw in het leveringsprogramma van Siemens zijn de modules met de uitgebreide adresseringsvorm voorzien van vier in plaats van drie uitgangen (4I/4O). In een AS-i-netwerk kan men op die manier zowel 248 ingangen als 248 uitgangen toepassen. De nieuwe AS-i-modules die functioneren volgens specificatie 3.0 hebben bij de series K60 en K20 van Siemens een uitvoering als veldmodules in de hoge beschermingsklasse IP 67. Bovendien zijn er nieuwe modules bij de typen S45 in IP 20, die Siemens levert voor inbouw in schakelkasten.

Naast de DP/AS-i Link Advanced voor koppeling van een AS-i-netwerk met een Profibus-DP-circuit heeft Siemens recent de IE/AS-Interface LINK PN IO in twee uitvoeringen op de markt gebracht. Met deze koppelingsmodules sluit men een AS-i-netwerk aan op een Profinet IO-configuratie. Als netwerkovergang heeft deze module heeft dezelfde specificatie voor het AS-Interface-gedeelte als de DP/AS-i Link Advanced. In een Profinet-netwerk functioneert de IE/AS-Interface LINK PN IO als een Profinet IO-device volgens IEC 61158.

Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van:
www.siemens.com

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Jeroen Vellinga
Tel: (070) 333 3275
E-mail: jeroen.vellinga@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo