Gemeente Bleiswijk


Konijnensterfte in het Rottemerengebied

Sinds vorige week is de ziekte myxomatose uitgebroken onder de konijnen in het Rottemerengebied. Met name in het Hoge Bergse Bos en de Bleiswijkse Zoom zijn al tientallen dode konijnen aangetroffen. De terreinbeheerders van Groenservice Zuid-Holland controleren nu regelmatig het gebied en zorgen voor de ruiming van de konijnen. Hondenbezitters hoeven zich GEEN zorgen te maken over besmettingsgevaar.

Het myxomavirus behoort tot de pokkenvirussen. Het is een levend virus dat door bloedzuigende dieren wordt verspreid. De meest bekende verspreider is de koniinenvlo, maar het virus wordt ook door muggen overgebracht. Het virus leeft voornamelijk in de huid van de dieren en komt door onder andere de lymfklieren in het bloed terecht. Besmette dieren zijn te herkennen aan snotneuzen en rode opgezette ogen. In een later stadium beginnen de myxomatose-tumoren zich te ontwikkelen, waaraan de dieren uiteindelijk overlijden. De ziekte is moeilijk te bestrijden.

Het recreatieschap kan helaas niets doen om deze ziekte tegen te gaan. Hoe lang het virus aan zal houden is moeilijk te voorspellen. Dalende temperaturen buiten kunnen ervoor zorgen dat de besmetting afneemt.

Hondenbezitters hoeven zich geen zorgen te maken, want de konijnen kunnen alleen elkaar aansteken. Een besmet konijn is niet gevaarlijk voor mensen, honden of andere dieren. Mocht u dode konijnen aantreffen, hoeft u geen actie te ondernemen. De terreinbeheerders van G.Z-H maken regelmatig een controleronde door het gebied.