Gemeente Schiedam


Nieuwe Nederlanders ontvangen certificaat

Op 24 augustus vond in Schiedam een naturalisatieceremonie plaats voor Schiedammers die na 1 januari 2006 Nederlander zijn geworden. De 11 nieuwe Nederlanders werden door burgemeester Scheeres in het Stadskantoor ontvangen en toegesproken en ontvingen uit zijn handen een officieel certificaat.

De datum van 24 augustus is niet toevallig gekozen. Op 24 augustus 1815 werd de eerste Nederlandse grondwet vastgelegd. De grondwet vormt de basis voor onze democratische rechtstaat, waarvan de nieuwe Nederlanders in alle rechten en plichten volledig deel uitmaken. Door naturalisatie kiest iemand bewust voor de Nederlandse samenleving. Een dergelijk belangrijk moment mag dan ook niet ongemerkt voorbijgaan. Vandaar dat door het kabinet besloten is tot de instelling van een ceremonie op gemeentelijk niveau, waarbij de nieuwe Nederlanders extra welkom worden geheten en bij de betekenis van het Nederlanderschap wordt stilgestaan.

De nieuwe Nederlanders waren tijdens de eerste naturalisatiedag overigens (nog) niet verplicht om te verschijnen. Voor degene die na 1 oktober 2006 Nederlander worden, ligt dat anders. Deze mensen moeten wel verschijnen. Een Koninklijk besluit waardoor iemand Nederlander wordt, moet in het vervolg bekrachtigd worden door uitreiking op een ceremonie. Dat zal, behalve op de speciale datum van 24 augustus, enkele keren per jaar gebeuren omdat er uiteraard het gehele jaar door mensen worden genaturaliseerd.