Gemeente Gouda


persbericht: onderzoek bromtoon korte akkeren afgerond (30/8/2006)

Aanvullende onderzoeken hebben niet geleid tot een aanwijsbare oorzaak van de bromtoon in Korte Akkeren. De gemeente, Milieudienst en de GGD beëindigen het onderzoek. De bewoners zijn hierover geïnformeerd tijdens een informatieavond op 29 augustus jongstleden.

Wethouder Siebe Keulen: De afgelopen maanden zijn door verschillende instanties vele onderzoeken uitgevoerd naar de oorzaak. We hebben geluidsmetingen en aan-uitproeven gedaan bij de gemalen en ook hebben we een deel van het riool onderzocht. We hebben zelfs een keer alle gemalen in Gouda uitgezet. Helaas hebben we daarmee de oorzaak niet gevonden.

Inmiddels kunnen we concluderen dat er misschien sprake is van meerdere, kleinere bronnen. Dit blijkt ook uit het feit dat bewoners niet op dezelfde momenten last hebben van de bromtoon. Ik realiseer me dat het voor de bewoners hiermee niet voorbij is. Zij krijgen van ons de mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop waar ze tips krijgen over hoe ze kunnen leren omgaan met het geluid. Daarna kunnen zij op individuele basis een gesprek met de GGD aanvragen. Ik hoop dat ze daar baat bij hebben.

ventilator
Kort na het aanvullende onderzoek aan het gemaal van de Bosweg op 14 juli jongstleden verschenen in de pers berichten dat de oorzaak van de bromtoon zou liggen bij een ventilator in het gemaal. Uit het onderzoek is dit echter niet gebleken. Wel heeft het hoogheemraadschap van Rijnland het toerental van de ventilator gewijzigd. Bij een enkele bewoner zijn hierdoor de klachten over het geluid afgenomen. Het hoogheemraadschap heeft bewoners ook aangeboden een bezoek aan het gemaal te brengen.

workshop
Bewoners die last blijven houden van de bromtoon kunnen gebruik maken van een workshop over geluid en gehoor. Tijdens de workshop, die op 21 oktober plaatsvindt, geeft een audioloog uitleg over de werking van ons gehoor en over de mechanismen die van invloed zijn op het beleven van geluid. Hierbij komen praktische tips aan bod die bewoners kunnen helpen minder last te hebben van het geluid.