Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jaap Kruijver overleden
Op zondag 27 augustus is Jaap Kruijver overleden. Jaap was sinds 1979 lid van de jeugdcommissie van de NHSB. In die meer dan 25 jaar heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het werk van de jeugdcommissie, waaronder enkele jaren in de functie van voorzitter en vice-voorzitter. Vooral voor het meisjesschaak heeft hij zich met hart en ziel ingezet. Zo gaf Jaap de aanzet tot het meisjestoernooi, dat sinds eind jaren zeventig bij het Hoogovens (later Corus-) toernooi wordt georganiseerd. Voorts was Jaap in de afgelopen jaren betrokken bij alle kampioenschappen en trainingen die de NHSB voor de jeugd organiseerde.
In de Zaanstreek gaf Jaap Kruijver jarenlang schaakles op scholen en had hij bemoeienis met de organisatie van de Zaanse schoolkampioenschappen. Bij al zijn activiteiten stelde Jaap steeds het kind centraal, want 'daarvoor doe je het uiteindelijk' was zijn vaste overtuiging. Het was zijn maatstaf voor al wat hij ondernam. (FW).
Jeugd verslaat routiniers in NH Hoteles Tournament De jeugdige sterren hebben tijdens het NH Hoteles Tournament in Amsterdam een afgetekende overwinning behaald in hun strijd met de routiniers. Het werd uiteindelijk 28-22 voor de jeugd. Jan Smeets zorgde er in de laatste ronde door een overwinning op Arthur Joesoepov voor dat de voorsprong nog werd uitgebreid.
Magnus Carlsen werd de beste jonge speler en mag volgend jaar meedoen aan het Amber-toernooi in Monaco. Daarmee heeft de jonge Noor zich definitief bij de schaakelite geschaard. De twee Nederlandse vertegenwoordigers, Daniel Stellwagen en Jan Smeets, kwamen beiden tot vijftig procent. Bij de routiniers toonde Alexander Beljavski zich met afstand de beste. Net als Carlsen scoorde hij 6½ uit 10. Informatie over het toernooi is te zien op de toernooisite.
---

Sergei Kasparov neemt leiding over in BDO schaaktoernooi

In de vierde ronde van het BDO Schaaktoernooi in Haarlem heeft Sergei Kasparov de leiding overgenomen. In een rommelige partij won hij van lijstaanvoerder David Smerdon. John van der Wiel rukte op naar een gedeelde tweede plaats.
Ook in de B-groep sneuvelde de lijstaanvoerder waardoor jeugdspeler Joram op den Kelder nu aan de leiding gaat.
Thomas Willemze, Alexander van Beek, Laura Bensdorp en Jan-Willem de Jong hadden eerder dit jaar met het team van de Erasmus Universiteit de Royal Haskoning Chess Challenge op hun naam geschreven en worden als gevolg daarvan uitgezonden. Marlies Bensdorp completeert het vijftal, zodat er een gooi gedaan kan worden naar het landenklassement.