Ingezonden persbericht


http://www9.minlnv.nl/mlv_item_pers_page?p_item_id=130131

Rijk ondersteunt de handel in legaal en duurzaam geproduceerd hout

30-08-2006 - De Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen krijgt 240 duizend euro van het Rijk om illegaal en niet-duurzaam geproduceerd hout uit de handel te kunnen weren. Dit is afgesproken in een overleg tussen minister Veerman (LNV) en staatssecretaris van Geel (VROM) en de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH).

Met financiële ondersteuning van 240 duizend euro van de ministeries van LNV en VROM gaat de VVNH een analyse in een groot aantal aanvoerlanden uitvoeren. Hieruit moet blijken hoe de leden van de VVNH zo snel en effectief mogelijk illegaal en niet-duurzaam geproduceerd hout kunnen weren. De grootste zorg gaat daarbij uit naar de handel in tropisch hardhout. Momenteel worden met subsidie van de Europese Commissie en een bijdrage van LNV en VROM de handelsketens in Maleisië, Indonesië, Kongo, Gabon en Kameroen op legaliteit doorgelicht. Een aanvullend voorstel dat door de Europese Commissie wordt beoordeeld voorziet in het opschonen van de handel met Brazilië, Guyana, Bolivia en China.

Het beleid van de VVNH sluit nauw aan bij het streven van de Europese Unie om in het kader van het actieplan tegen illegaal hout bilaterale overeenkomsten met houtproducerende landen af te sluiten. Het sluit ook aan bij het streven van de Nederlandse overheid om het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout op de eigen markt te vergroten. Vanaf 2010 zullen overheidsinstanties zelf alleen nog maar duurzaam geproduceerd hout afnemen.

De VVNH vertegenwoordigt driekwart van de Nederlandse handel in hout en heeft in haar recente beleidsplan 'De wortels van hout' de doelstelling opgenomen om in de periode 2006- 2009 het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout drastisch te vergroten. Om dit mogelijk te maken moet in 2009 de herkomst van al het door haar leden verhandelde hout traceerbaar zijn.