Gemeente Schiedam


Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning:
Iedereen doet mee

Heeft u hulp nodig in het dagelijks leven? Met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning wordt het de verantwoordelijkheid van uw gemeente om dit te verzorgen. Op 1 januari 2007 gaat deze nieuwe wet in. In deze rubriek kunt u de komende tijd meer lezen over wat deze wet inhoudt en wat dit voor u kan betekenen. In iedere editie een antwoord op veelgestelde vragen.

Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?

De Wmo is een nieuwe wet. In deze wet staat dat de gemeente zich moet inzetten om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven en mee kunnen doen in de samenleving. Bijvoorbeeld door vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen. Maar ook door huishoudelijke hulp te regelen en te zorgen voor goede informatie over de hulp die mensen kunnen krijgen. In de Wmo worden de huidige Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) en de huishoudelijke zorg uit de AWBZ ondergebracht.

Voor wie is de Wmo?

De Wet maatschappelijke ondersteuning is er voor iedereen en gaat over een heleboel verschillende onderwerpen. Met de Wmo gaan gemeenten bijvoorbeeld clubs, wijkcentra, dorpshuizen en activiteiten ondersteunen waarvan iedereen gebruik kan maken. Bent u vrijwilliger of mantelzorger? De gemeente kan u ondersteunen bij uw werk. De gemeente biedt ook hulp als u hindernissen in het dagelijks leven ervaart die u zelf niet kunt verhelpen. Bijvoorbeeld als u een handicap hebt, chronisch ziek bent of vanwege uw leeftijd een beperking hebt. Iedereen kan vanaf 1 januari 2007 bij de gemeente terecht voor alle soorten ondersteuning die een normaal dagelijks leven mogelijk maken. Het gaat bijvoorbeeld om een traplift als u moeilijk ter been bent. De gemeente bekijkt of u hulp nodig heeft en met wat voor soort ondersteuning u het beste geholpen bent.

Wat verandert er op 1 januari 2007?

Vanaf 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning. Als u vragen heeft, kunt u dan ook bij uw gemeente terecht. Hiervoor komt een speciaal loket. U hoeft dan dus niet meer bij verschillende organisaties aan te kloppen voor hulp. Voor mensen die nu al ondersteuning krijgen, verandert er in 2007 nog niet zo veel. De gemeente wil het niveau van de individuele voorzieningen het eerste jaar zoveel mogelijk gelijk houden met de huidige situatie. Mensen die nu gebruik maken van bijvoorbeeld huishoudelijke zorg of een voorziening voor gehandicapten, zullen hun rechten in 2007 waarschijnlijk houden tot de einddatum van de indicatie of uiterlijk tot het einde van het jaar 2007.