Ingezonden persbericht


Persbericht

Almere, 4 augustus 2006

Minder last van diabetes door meer inzicht

Meten wordt een 'sport' met de Accu-Chek( Smart Pix(

ALMERE - Elke diabetespatiënt herkent het: op gezette tijden meten, je insuline in de gaten houden en bewust bezig zijn met eten en bewegen. Nodig? Ja. Leuk? Nee. Hoewel, binnenkort komt er een apparaatje op de markt dat meetwaarden uit glucosemeters of insulinepompen eenvoudig overbrengt naar de computer. De Accu-Chek Smart Pix, zoals deze ingenieuze uitvinding heet, zet die informatie om in heldere grafieken en overzichten. Zo krijgt de patiënt in één oogopslag te zien wat de gevolgen van zijn gedrag zijn op de bloedsuikerspiegel.

Het apparaat ziet er fraai uit, en werkt vooral heel eenvoudig. Met de USB-kabel is de Smart Pix aan te sluiten op de PC. Daardoor werkt het direct: er is geen aparte software nodig. Via infrarood worden gegevens uit glucosemeter of insulinepomp naar de computer gebracht. Vervolgens laat de Smart Pix de computer zélf een presentatie van de diabetesgegevens maken. Zo kan er gekeken worden naar dagelijks, wekelijks of maandelijks verloop. Pieken of dalen vallen onmiddellijk op en verbanden met vaste tijdstippen zijn snel vast te stellen.

De grafieken uit de Smart Pix zijn een uitstekende basis voor het overleg met de huisarts of verpleegkundige. Deze kan hierdoor sneller en beter adviseren. De gegevens uit de Smart Pix kunnen eenvoudig via e-mail worden doorgestuurd, maar ook kan de patiënt de Smart Pix naar het consult meenemen. Het apparaat werkt immers op elke standaard PC.

"Het werkt voor mij uitdagend en nóg motiverender", zegt Els van Hensbergen, al vijfendertig jaar diabetespatiënt. Een half jaar geleden heeft zij zich opgegeven als testpersoon voor de Smart Pix en zij is één van de eersten in Nederland die met het apparaat ervaring heeft opgedaan. "Doordat je uit de grafieken direct het resultaat van je gedrag kunt aflezen, wordt het haast een sport om die bloedsuikers continu op peil te houden." Ook Henk van Houtum, die de Smart Pix sinds kort in huis heeft, is enthousiast: "Ik ben nu al tot de constatering gekomen dat mijn waarden 's avonds vaak te hoog zijn. Daar gaan we wat aan doen. Verder ben ik nogal een saunaliefhebber en fiets ik graag een stukje. Met de Smart Pix kan ik direct zien wat dat voor gevolgen heeft en kan ik bij voorbaat mijn insulinedosering erop aanpassen."

De Smart Pix wordt op de markt gebracht door Accu-Chek, marktleider in Nederland op het gebied van diabetesproducten. Vanaf september is de Smart Pix verkrijgbaar via gespecialiseerde postorderbedrijven. Meer informatie is te vinden op www.accu-chek.nl.